Spis treści
Pomidorowa z niedzielnego rosołu to klasyk, ale pomidorowa z… krewetkami? Anna Lewandowska nie boi się eksperymentów w kuchni i łamie przyjęte zasady.
Zupa pomidorowa
Sposób przygotowania
- Orzechy nerkowca zalej gorącą wodą i odstaw na pół godziny.
- Krewetki obierz z pancerzy i oczyść z jelita (możesz użyć już gotowych mrożonych). Następnie podsmaż je na maśle, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Na koniec skrop cytryną i odstaw do wystudzenia.
- W garnku podsmaż pokrojony czosnek, cebulę, seler, liść laurowy. Dodaj odcedzone nerkowce i zalej wszystko wodą, dodaj przecier i podduś. Wlej mleko roślinne, koncentrat pomidorowy, bulion i sól.
- Wyjmij liścia laurowego i zacznij gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut, po tym czasie zblenduj zupę i wrzuć do niej krewetki. Możesz wszystko przyozdobić listkami bazylii.
Składniki
na 2 porcje
- 250 ml bulion drobiowy
- 2 łyżka olej kokosowy
- 1 szklanka orzechy nerkowca
- 0,5 cytryna
- 2 ząbek czosnek
- 1 cebula
- 2 szklanka przecier pomidorowy
- 1 seler
- 1 łyżka koncentrat pomidorowy
- 1/4 szklanka mleko roślinne
- 15 krewetki tygrysie
- garść bazylia (świeża )
- 1 liść laurowy
- pieprz
- 0,5 łyżeczka sól morska
Jeden komentarz