w

Anna Lewandowska robi nietypową zupę pomidorową. Ten składnik wydobywa najlepszy smak

Pomidorowa z niedzielnego rosołu to klasyk, ale pomidorowa z… krewetkami? Anna Lewandowska nie boi się eksperymentów w kuchni i łamie przyjęte zasady.

Zupa pomidorowa

Delikatna zupa pomidorowa to klasyk w polskich domach. Uwielbiamy jej subtelny smak i łatwość przygotowania. Jeśli klasyczna pomidorówka wypadła z twoich łask, może skusisz się na taką z dodatkiem krewetek?
[the_ad_placement id=”content_recipe_1″]
Czas przygotowywania 30 min.
Czas gotowania 30 min.
[the_ad_placement id=”content_recipe_2″]

Sposób przygotowania

  • Orzechy nerkowca zalej gorącą wodą i odstaw na pół godziny.
  • Krewetki obierz z pancerzy i oczyść z jelita (możesz użyć już gotowych mrożonych). Następnie podsmaż je na maśle, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Na koniec skrop cytryną i odstaw do wystudzenia.
  • W garnku podsmaż pokrojony czosnek, cebulę, seler, liść laurowy. Dodaj odcedzone nerkowce i zalej wszystko wodą, dodaj przecier i podduś. Wlej mleko roślinne, koncentrat pomidorowy, bulion i sól.
  • Wyjmij liścia laurowego i zacznij gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut, po tym czasie zblenduj zupę i wrzuć do niej krewetki. Możesz wszystko przyozdobić listkami bazylii.

Składniki

na 2 porcje

Zobacz
Ocena:
(1 głos)
[the_ad_placement id=”content_recipe_3″]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli