Spis treści
Nie wyobrażam sobie Wigilii bez kilku dań. Wśród nich znajduje się zupa grzybowa. I dziś dowiesz się, jak przygotowuje ją Magda Gessler.
Na wigilijnym stole króluje czerwony barszcz z uszkami. W wielu domach podczas grudniowej uczty pojawia się również zupa grzybowa. Tak jak na przykład w moim rodzinnym domu. Wigilijną wieczerzę zawsze rozpoczynamy od tradycyjnego barszczu. Nikt jednak nie potrafi odmówić tego dnia również pysznej zupie grzybowej.
Jak się okazuje, w sieci można znaleźć przepis na zupę grzybową autorstwa Magdy Gessler. Niekwestionowane guru sztuki kulinarnej w naszym kraju przygotowuje pyszną i aromatyczną zupę na bazie suszonych grzybów.
Cały przepis autorstwa gwiazdy TVN-u znajdziesz poniżej. Ja w tym roku na pewno spróbuje przygotować zupę grzybową z przepisu Magdy Gessler. Ty również możesz się zainspirować!
Zupa grzybowa Magdy Gessler
Składniki
na porcji
Sposób przygotowania
- Pracę nad domową zupą grzybową rozpoczynamy dzień wcześniej. A wszystko to ze względu na grzyby suszone, które należy moczyć w zimnej wodzie przez całą noc.
- Wodę z moczenia grzybów zachowujemy. Same grzyby kroimy w cienkie paski. Możesz zostawić kilka sztuk w całości do dekoracji.
- Warzywa potrzebne do przygotowania zupy grzybowej (oprócz pora i cebuli) obieramy i ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Natomiast pora dzielimy w półplasterki.
- Cebulę i pora podsmażamy razem w garnku z roztopionym masłem. Kiedy zmiękną, dodajemy pozostałe warzywa.
- Po 5 minutach podsmażania, wrzucamy do garnka wcześniej przygotowane grzyby.
- Powstałą mieszankę zalewamy bulionem. W tym miejscu dodajemy również zachowaną wodę po moczeniu grzybów.
- Całość gotujemy ok. 40 minut na małym ogniu.
- W międzyczasie doprawiamy solą i pieprzem.
- Na koniec miksujemy zupę na gładki krem i zabielamy ją śmietanką.
- Aromatyczną zupę grzybową dekorujemy suszonymi grzybami. Do dekoracji możemy wykorzystać również drobno posiekany świeży koperek.
- Smacznego!
Wartości odżywcze
Koniecznie daj mi znać, czy w Twoim domu również na wieczerzy wilijnej pojawia się zupa grzybowa. Jeśli tak, to w jaki sposób ją przygotowujesz?
Zobacz także: Znamy przepis na wigilijny kompot Magdy Gessler. Z nim święta będą udane!
Jeden komentarz