w

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Nie może zabraknąć jej na Wigilii

Christian-Fischer, Getty Images

Nie wyobrażam sobie Wigilii bez kilku dań. Wśród nich znajduje się zupa grzybowa. I dziś dowiesz się, jak przygotowuje ją Magda Gessler.

Na wigilijnym stole króluje czerwony barszcz z uszkami. W wielu domach podczas grudniowej uczty pojawia się również zupa grzybowa. Tak jak na przykład w moim rodzinnym domu. Wigilijną wieczerzę zawsze rozpoczynamy od tradycyjnego barszczu. Nikt jednak nie potrafi odmówić tego dnia również pysznej zupie grzybowej.

Jak się okazuje, w sieci można znaleźć przepis na zupę grzybową autorstwa Magdy Gessler. Niekwestionowane guru sztuki kulinarnej w naszym kraju przygotowuje pyszną i aromatyczną zupę na bazie suszonych grzybów.

Cały przepis autorstwa gwiazdy TVN-u znajdziesz poniżej. Ja w tym roku na pewno spróbuje przygotować zupę grzybową z przepisu Magdy Gessler. Ty również możesz się zainspirować!

Zupa grzybowa Magdy Gessler

Sponsorowane
Czas całkowity 1 godz. 10 min.
Czas przygotowywania 30 min.
Czas gotowania 40 min.

Składniki

na 6 porcji

Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Pracę nad domową zupą grzybową rozpoczynamy dzień wcześniej. A wszystko to ze względu na grzyby suszone, które należy moczyć w zimnej wodzie przez całą noc.
  • Wodę z moczenia grzybów zachowujemy. Same grzyby kroimy w cienkie paski. Możesz zostawić kilka sztuk w całości do dekoracji.
  • Warzywa potrzebne do przygotowania zupy grzybowej (oprócz pora i cebuli) obieramy i ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Natomiast pora dzielimy w półplasterki.
  • Cebulę i pora podsmażamy razem w garnku z roztopionym masłem. Kiedy zmiękną, dodajemy pozostałe warzywa.
  • Po 5 minutach podsmażania, wrzucamy do garnka wcześniej przygotowane grzyby.
  • Powstałą mieszankę zalewamy bulionem. W tym miejscu dodajemy również zachowaną wodę po moczeniu grzybów.
  • Całość gotujemy ok. 40 minut na małym ogniu.
  • W międzyczasie doprawiamy solą i pieprzem.
  • Na koniec miksujemy zupę na gładki krem i zabielamy ją śmietanką.
  • Aromatyczną zupę grzybową dekorujemy suszonymi grzybami. Do dekoracji możemy wykorzystać również drobno posiekany świeży koperek.
  • Smacznego!

Wartości odżywcze

Zupa grzybowa Magdy Gessler
Na porcję przypada:
Kalorie
158.9
Tłuszcze
 
15.2
g
23
%
Węglowodany
 
5.1
g
2
%
Błonnik
 
0.2
g
1
%
Białka
 
1.4
g
3
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Przepis od: Magda Gessler
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane

Koniecznie daj mi znać, czy w Twoim domu również na wieczerzy wilijnej pojawia się zupa grzybowa. Jeśli tak, to w jaki sposób ją przygotowujesz?

Zobacz także: Znamy przepis na wigilijny kompot Magdy Gessler. Z nim święta będą udane!

  • Źródła:
  • smaker.pl link zewnętrzny
  • Miniatura:
  • Christian-Fischer, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani