w

Zrazy wołowe według Tomasza Strzelczyka. Pamiętasz „bryzole”?

Zrazy wołowe to przysmak rodem z PRL-u, o którym wielu z nas zapomniało. Mielona łopatka wołowa w postaci kotlecików, do tego ziemniaki i smażone pieczarki z cebulką — brzmi pysznie! Strzelczyk podrzuca genialny przepis.

Tomasz Szklarczyk chce nam smak tzw. „bryzoli” czyli zrazów z polędwicy wołowej. W tym przepisie skorzysta z tańszego mięsa, czyli łopatki wołowej. Kucharz mieli ją i rozpłaszcza, by proces obróbki termicznej był jak najkrótszy.

Masz ochotę na tradycyjny obiad z kotletem i ziemniakami? Może sprawdzisz przepis Strzelczyka na zrazy wołowe, nam zdecydowanie przypadł do gustu!
Sponsorowane
Czas całkowity 45 minuty
Czas przygotowywania 30 minuty
Czas gotowania 15 minuty
zrazy wołowe
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Mięso kroimy na kawałki i mielimy. Dodajemy sól, pieprz i jajko. Wyrabiamy masę mięsną.
  • Pieczarki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulkę obieramy i siekamy. Na patelni smażymy pieczarki i cebulę z dodatkiem oleju. Gdy grzyby będę gotowe, wrzucamy je do miski.
  • Wyciągamy blaszkę i nakrywamy ją papierem do pieczenia. Oprószamy papier mąką i formujemy kulki mięsa, posypujemy delikatnie mąką i rozpłaszczamy mięso.
  • Kotleciki smażymy na patelni z olejem do złotego koloru. Podajemy z ziemniakami i pieczarkami.

Składniki

na 4 porcje

Wartości odżywcze Zobacz

Zrazy wołowe
Na porcję przypada:
Kalorie
388.2
Tłuszcze
 
9.8
g
15
%
Węglowodany
 
26.1
g
9
%
Błonnik
 
3.7
g
15
%
Białka
 
47.9
g
96
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Przepis od: Tomasz Strzelczyk
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane

A na deser PRL-owski blok czekoladowy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *