w

Ziemniaczane naleśniki rozpływają się w ustach. Poznaj ten genialny przepis

Zostały ci ziemniaki z wczoraj i nie chcesz ich marnować? Co powiesz na ziemniaczane naleśniki? Brzmi jak szaleństwo, ale tak się składa, że takie naleśniki są równie pyszne co te z mąki pszennej. Podejmij się wyzwania razem z nami!

Przepis na tradycyjne naleśniki jest bardzo łatwy, można je modyfikować w dowolny sposób np. zamiast wody dodać mleko albo napój roślinny. Wszystkie wersje są jak najbardziej poprawne, chodzi o to, by bawić się w kuchni i dopasowywać składniki pod swoje potrzeby.
Ziemniaczane naleśniki będą bardziej pulchne i sycące od tych tradycyjnych. Możesz podawać je z ulubionym sosem lub czerwonym barszczem.
Sponsorowane
Czas całkowity 30 minuty
Czas przygotowywania 20 minuty
Czas gotowania 10 minuty
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Ugotowane ziemniaki umieszczamy w misce, dodajemy jajka i przyprawy. Ugniatamy.
  • Dodajemy mąkę i szczyptę soli. Dolewamy mleko i olej, mieszamy. Następnie dolewamy wodę, ciasto powinno mieć konsystencję śmietany.
  • Patelnię rozgrzewamy i wylewamy ciasto, smażymy na złoty kolor. Delikatnie przewracamy. Podajemy z sosem lub barszczem czerwonym.

Składniki

na 4 porcje

Wartości odżywcze Zobacz

Ziemniaczane naleśniki
Na porcję przypada:
Kalorie
612.9
Tłuszcze
 
37.8
g
58
%
Węglowodany
 
57.7
g
19
%
Błonnik
 
4.9
g
20
%
Białka
 
10.8
g
22
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.