w

Zalewajka Kuronia, czyli zupa z tego, co akurat masz w lodówce

Zalewajka

Zalewajka to zupa z tłuczonymi bądź krojonymi ziemniakami, która była podawana w czasach gdy ludzie nie mogli sobie pozwolić na zbyt wiele. Często była jedynym ciepłym posiłkiem w ciągu dnia, a każdy zajadał ją ze smakiem.
Dzisiejszy przepis Kuronia ukazuje tradycyjną zalewajkę stworzoną na zakwasie żytnim, z dodatkiem ziemniaków i boczku. Wypróbuj to tradycyjne danie w swoim domu!
Sponsorowane
Czas całkowity 40 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 20 min.
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Boczek pokrój w kostkę i podsmaż w garnku. Pokrój cebulkę w kostkę i dorzuć do boczku, smaż do zeszklenia. Na sam koniec smażenie przeciśnij czosnek przez praskę.
  • Do boczku dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz dodaj wywar. Gotuj 15 minut na małym ogniu.
  • Wyłącz gaz i odczekaj aż zupa lekko przestygnie i dolej kefir cienkim strumieniem. Dolej cały kefir i ponownie wstaw zupę na gaz. Mąkę wymieszaj z niewielką ilością wody i dodaj zupy, gdy zacznie wrzeć.
  • Dorzuć przyprawy i zakwas, a następnie wyłącz zupę. Podawaj z gotowanymi ziemniakami.

Składniki

na 2 l

Wartości odżywcze

Zalewajka
Na porcję przypada:
Kalorie
794
Tłuszcze
 
21.5
g
33
%
Węglowodany
 
75
g
25
%
Błonnik
 
5.1
g
21
%
Białka
 
76.8
g
154
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Przepis od: Jakub Kuroń
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli