Spis treści
Zalewajka
Zalewajka to zupa z tłuczonymi bądź krojonymi ziemniakami, która była podawana w czasach gdy ludzie nie mogli sobie pozwolić na zbyt wiele. Często była jedynym ciepłym posiłkiem w ciągu dnia, a każdy zajadał ją ze smakiem.Dzisiejszy przepis Kuronia ukazuje tradycyjną zalewajkę stworzoną na zakwasie żytnim, z dodatkiem ziemniaków i boczku. Wypróbuj to tradycyjne danie w swoim domu!
Sponsorowane
Czas całkowity 40 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 20 min.
Sponsorowane
Sposób przygotowania
- Boczek pokrój w kostkę i podsmaż w garnku. Pokrój cebulkę w kostkę i dorzuć do boczku, smaż do zeszklenia. Na sam koniec smażenie przeciśnij czosnek przez praskę.
- Do boczku dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz dodaj wywar. Gotuj 15 minut na małym ogniu.
- Wyłącz gaz i odczekaj aż zupa lekko przestygnie i dolej kefir cienkim strumieniem. Dolej cały kefir i ponownie wstaw zupę na gaz. Mąkę wymieszaj z niewielką ilością wody i dodaj zupy, gdy zacznie wrzeć.
- Dorzuć przyprawy i zakwas, a następnie wyłącz zupę. Podawaj z gotowanymi ziemniakami.
Składniki
na l
- 100 g wędzony boczek
- 1 sztuka cebula
- 2 łyżki smalec
- 1 ząbek czosnek
- 3 sztuka liść laurowy
- 4 ziarna ziele angielskie
- 1 l bulion mięsny
- 400 ml kefir
- 1 łyżka majeranek suszony
- 3 łyżka mąka pszenna
- 100 ml zakwas żytni
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
Wartości odżywcze
Zalewajka
Na porcję przypada:
Kalorie
794
Tłuszcze
21.5
g
33
%
Węglowodany
75
g
25
%
Błonnik
5.1
g
21
%
Białka
76.8
g
154
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane