w ,

Włoskie ciasto 12 łyżek zrobisz w 30 minut bez wagi

ciasto 12 łyżek
Violet711, Getty Images Pro

Szukasz pomysłu na szybkie i sprawdzone ciacho? Zrób włoskie ciasto 12 łyżek, a nie pożałujesz. To będzie prawdziwy hit!

Dziś chciałabym udowodnić Ci, że zrobienie ciasta domowej roboty wcale nie musi być długim i trudnym procesem. Wiem, że wiele osób tak właśnie myśli i dlatego nawet nie próbuje zmierzyć się z przepisem na ciasto. A moim zdaniem to duży błąd, ponieważ naprawdę wystarczy odrobina dobrych chęci, trochę czasu, odpowiednie produkty oraz sprawdzona receptura, aby wyczarować w swojej kuchni przepyszne wypieki.

Potrzebujesz dowodu? Nie ma problemu. Przepis na genialne ciasto, które za chwilę poznasz, skradnie Twoje serce od pierwszego kęsa. I to z kilku powodów!

Włoskie ciasto 12 łyżek – genialny wypiek na każdą okazję

Ciasto 12 łyżek to domowy wypiek, który pochodzi z Włoch. Jego nazwa nie jest tu przypadkowa i odnosi się strikte do procesu przygotowania tego ciasta. Otóż zrobisz je bez wagi. Główne składniki odmierzysz przy pomocy zwykłej łyżki i kluczowa właśnie jest tu liczba 12. Z zapamiętaniem przepisu też nie będzie problemu, bo składa się on z prostych i podstawowych składników, które na 100% masz w swojej kuchni.

Co więcej, sam proces przygotowania pysznego ciacha jest mega prosty. Każdy sobie z nim poradzi, nawet największy laik kulinarny. Kolejną ogromną zaletą dzisiejszego przepisu jest fakt, że domowy wypiek przygotujesz w mgnieniu oka. Jest to więc świetna opcja na deser na ostatnią chwilę.

Na koniec muszę dodać, że przepis na dzisiejsze ciasto oczywiście możesz modyfikować i dodać do niego ulubione dodatki. Dzięki temu nigdy Ci się nie znudzi!

Ciasto 12 łyżek we włoskim klimacie

To genialne ciacho przygotujesz bez użycia wagi. Idealne do kawy na co dzień, jak i niedzielny deser!
Sponsorowane
Czas całkowity 45 min.
Czas przygotowywania 15 min.
Pieczenie: 30 min.

Składniki

na 14 porcji

Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Pracę nad przepisem rozpocznij od przesiana mąki tortowej.
  • Następnie ubij jajka z cukrem na puszystą i jasną mieszankę.
  • Do powstałego miksu wrzucaj na raty mąkę tortową oraz proszek do pieczenia.
  • Czas dodać mokre składniki. Rób to powoli. Najpierw wlej mleko, a potem olej.
  • Na koniec dodaj sok z cytryny.
  • Powstałą mieszankę przelej do formy.
  • Ciasto piecz przez 30 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  • Smacznego!
ciasto 12 łyżek

Wartości odżywcze

Ciasto 12 łyżek we włoskim klimacie
Na porcję przypada:
Kalorie
14.5
Tłuszcze
 
1
g
2
%
Węglowodany
 
1.4
g
0
%
Błonnik
 
0.03
g
0
%
Białka
 
0.1
g
0
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane

Oczywiście upieczone ciasto możesz udekorować na kilka sposobów. Świetnie sprawdzi się tu zarówno polewa czekoladowa, lukier królewski, kolorowa posypka, jak i zwykły cukier puder. Wybierz taką opcję, która najbardziej Ci odpowiada.

Koniecznie daj mi znać, czy słyszałaś wcześniej o przepisie na to genialne ciacho. A może znasz inne ciekawe receptury, którymi chciałabyś się ze mną podzielić?

  • Miniatura:
  • Violet711, Getty Images Pro

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani