Spis treści
Szukasz pomysłu na szybkie i sprawdzone ciacho? Zrób włoskie ciasto 12 łyżek, a nie pożałujesz. To będzie prawdziwy hit!
Dziś chciałabym udowodnić Ci, że zrobienie ciasta domowej roboty wcale nie musi być długim i trudnym procesem. Wiem, że wiele osób tak właśnie myśli i dlatego nawet nie próbuje zmierzyć się z przepisem na ciasto. A moim zdaniem to duży błąd, ponieważ naprawdę wystarczy odrobina dobrych chęci, trochę czasu, odpowiednie produkty oraz sprawdzona receptura, aby wyczarować w swojej kuchni przepyszne wypieki.
Potrzebujesz dowodu? Nie ma problemu. Przepis na genialne ciasto, które za chwilę poznasz, skradnie Twoje serce od pierwszego kęsa. I to z kilku powodów!
Włoskie ciasto 12 łyżek – genialny wypiek na każdą okazję
Ciasto 12 łyżek to domowy wypiek, który pochodzi z Włoch. Jego nazwa nie jest tu przypadkowa i odnosi się strikte do procesu przygotowania tego ciasta. Otóż zrobisz je bez wagi. Główne składniki odmierzysz przy pomocy zwykłej łyżki i kluczowa właśnie jest tu liczba 12. Z zapamiętaniem przepisu też nie będzie problemu, bo składa się on z prostych i podstawowych składników, które na 100% masz w swojej kuchni.
Co więcej, sam proces przygotowania pysznego ciacha jest mega prosty. Każdy sobie z nim poradzi, nawet największy laik kulinarny. Kolejną ogromną zaletą dzisiejszego przepisu jest fakt, że domowy wypiek przygotujesz w mgnieniu oka. Jest to więc świetna opcja na deser na ostatnią chwilę.
Na koniec muszę dodać, że przepis na dzisiejsze ciasto oczywiście możesz modyfikować i dodać do niego ulubione dodatki. Dzięki temu nigdy Ci się nie znudzi!
Ciasto 12 łyżek we włoskim klimacie
Składniki
na porcji
Sposób przygotowania
- Pracę nad przepisem rozpocznij od przesiana mąki tortowej.
- Następnie ubij jajka z cukrem na puszystą i jasną mieszankę.
- Do powstałego miksu wrzucaj na raty mąkę tortową oraz proszek do pieczenia.
- Czas dodać mokre składniki. Rób to powoli. Najpierw wlej mleko, a potem olej.
- Na koniec dodaj sok z cytryny.
- Powstałą mieszankę przelej do formy.
- Ciasto piecz przez 30 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Smacznego!
Wartości odżywcze
Oczywiście upieczone ciasto możesz udekorować na kilka sposobów. Świetnie sprawdzi się tu zarówno polewa czekoladowa, lukier królewski, kolorowa posypka, jak i zwykły cukier puder. Wybierz taką opcję, która najbardziej Ci odpowiada.
Koniecznie daj mi znać, czy słyszałaś wcześniej o przepisie na to genialne ciacho. A może znasz inne ciekawe receptury, którymi chciałabyś się ze mną podzielić?