Spis treści
Wielkanocna Pascha Starmach to przepyszny deser serowy przygotowywany tylko w okresie świąt wiosennych. Ania Starmach ma na nią specjalną recepturę, z którą poradzi sobie największy amator gotowania. Ważne, by postępować zgodzie z poniższą instrukcją.
Pomysł na paschę przywędrował do nas ze wschodnich terenów Rosji, gdzie robiono ją tylko na jedną okazję — święta Wielkanocne. Nasi rodacy podpatrzyli, a także skosztowali tego specjału, a następnie zaczęto praktykować tę tradycję w Polsce. Dziś Paschę możemy przygotować na wiele sposobów, ale pewne zasady co do składników i mieszania sera pozostają niezmienne od wielu lat.
Pascha od Ani Starmach wyróżnia się kremową konsystencją, w której nie ma wyraźnych grudek twarogu. Wszystko za sprawą trzykrotnie mielonego sera oraz szklanki śmietanki kremówki! Serowy deser jest po brzegi wypełniony bakaliami, które dodają świątecznego klimatu.
Pascha Wielkanocna Ani Starmach
Składniki
na porcji
- 1 kg ser biały
- 1 szklanka śmietana 36%
- 200 g masło
- 7 żółtko
- 2 wanilia laska
- 200 g cukier puder
- 1/2 szklanka rodzynki (wcześniej sparzone)
- 1/2 szklanka skórka z pomarańczy
- 1/2 szklanka orzechy włoskie (siekane)
Dodatki
Sposób przygotowania
- Zacznij od zmielenia sera w maszynce, zrób to trzykrotnie by rozbić wszystkie grudki. Wrzuć ser do miski, dodaj 50 g cukru i miękkie masło.
- Żółtka wrzuć do osobnej miski, dodaj resztę cukru i zacznij ubijać. W trakcie dolewaj cienkim strumykiem śmietankę kremówkę.
- Masę z żółtek wstaw na mały ogień i podgrzewaj, aż lekko zgęstnieje, wtedy doleją ją do sera i porządnie wymieszaj.
- Dorzuć rodzynki, skórkę z pomarańczy i orzechy. Zamieszaj i przygotuj sito z małymi oczkami.
- Sito wyłóż czystą pieluchą tetrową lub dużą gazą. Wlej masę serową i pozwól, by nadmiar płynu powoli odciekał. Górę sita nakryj gazą i połóż jakiś obciążający przedmiot (np. kamień), by ser mógł się bardziej zbić.
- Wstaw paschę do lodówki na całą noc. Po tym czasie możesz wyjąć ser na talerz, ściągnąć gazę i przyozdobić go kandyzowanymi owocami.
Wartości odżywcze
Wielkanocna Pascha od Ani Starmach to gwarancja udanego deseru, ale pamiętaj, by zabrać się za nią odpowiednio wcześnie! W innym wypadku danie może nie zastygnąć, tak jak powinno.
Porady i przepisy Ani Starmach
Beza bez użycia jajek. Ania Starmach ujawnia zamiennik, który dostaniesz w każdym sklepie
Pasta jajeczna Anny Starmach. Zrobi furorę na wielkanocnym stole
Grecka Moussaka od Ani Starmach. Fantastyczny obiad dla całej rodziny
Kawa mrożona od Ani Starmach. Dodaje coś innego niż cukier
Wielkanocna Pascha od Ani Starmach. Tradycyjne ciasto serowe
Tradycyjna ryba po grecku od Ani Starmach
Ceny w sklepie Ani Starmach przyprawiają o zawrót głowy!
Przepis na gołąbki Ani Starmach to mistrzostwo. Smakują jak u Mamy
Przepis dla łasuchów. Czereśniowy clafoutis od Ani Starmach
Zobacz więcej
Tradycyjne dania czyli klasyka gatunku
Jak zrobić truskawki pod kruszonką? Pamiętaj o ważnej zasadzie
Grochówka wojskowa. Tradycyjna żołnierska zupa
Z tym przepisem zupa szczawiowa uda się za każdym razem
Domowa konfitura z rabarbaru. Aby wyszła idealna, dodaj te owoce
Dżem z czereśni babci Zosi wymiata. Też możesz go zrobić
Młoda kapusta zasmażana babci Zosi. Lepszej nie jadłam
Jak zrobić dobrą mizerię? Zastąp śmietanę innym produktem
Jak zrobić bogracz jak u mamy? Sprawdzony przepis już czeka
Szarlotka na smalcu babci Zosi jest najlepsza. Dlaczego smalec?
Zobacz więcej