w , ,

Wielkanocna Pascha od Ani Starmach. Tradycyjne ciasto serowe

Wielkanocna Pascha od Ani Starmach
IStock, Instagram Ania Starmach

Wielkanocna Pascha Starmach to przepyszny deser serowy przygotowywany tylko w okresie świąt wiosennych. Ania Starmach ma na nią specjalną recepturę, z którą poradzi sobie największy amator gotowania. Ważne, by postępować zgodzie z poniższą instrukcją.

Pomysł na paschę przywędrował do nas ze wschodnich terenów Rosji, gdzie robiono ją tylko na jedną okazję — święta Wielkanocne. Nasi rodacy podpatrzyli, a także skosztowali tego specjału, a następnie zaczęto praktykować tę tradycję w Polsce. Dziś Paschę możemy przygotować na wiele sposobów, ale pewne zasady co do składników i mieszania sera pozostają niezmienne od wielu lat.

Pascha od Ani Starmach wyróżnia się kremową konsystencją, w której nie ma wyraźnych grudek twarogu. Wszystko za sprawą trzykrotnie mielonego sera oraz szklanki śmietanki kremówki! Serowy deser jest po brzegi wypełniony bakaliami, które dodają świątecznego klimatu.

Pascha Wielkanocna Ani Starmach

Kluczem do aksamitnej paschy jest idealnie zmielony ser i dodatek spuszonej śmietanki z żółtkami.
Sponsorowane
Czas całkowity 1 day 30 min.
Czas przygotowywania 30 min.
1 day

Składniki

na 10 porcji

Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Zacznij od zmielenia sera w maszynce, zrób to trzykrotnie by rozbić wszystkie grudki. Wrzuć ser do miski, dodaj 50 g cukru i miękkie masło.
  • Żółtka wrzuć do osobnej miski, dodaj resztę cukru i zacznij ubijać. W trakcie dolewaj cienkim strumykiem śmietankę kremówkę.
  • Masę z żółtek wstaw na mały ogień i podgrzewaj, aż lekko zgęstnieje, wtedy doleją ją do sera i porządnie wymieszaj.
  • Dorzuć rodzynki, skórkę z pomarańczy i orzechy. Zamieszaj i przygotuj sito z małymi oczkami.
  • Sito wyłóż czystą pieluchą tetrową lub dużą gazą. Wlej masę serową i pozwól, by nadmiar płynu powoli odciekał. Górę sita nakryj gazą i połóż jakiś obciążający przedmiot (np. kamień), by ser mógł się bardziej zbić.
  • Wstaw paschę do lodówki na całą noc. Po tym czasie możesz wyjąć ser na talerz, ściągnąć gazę i przyozdobić go kandyzowanymi owocami.

Wartości odżywcze

Pascha Wielkanocna Ani Starmach
Na porcję przypada:
Kalorie
715.1
Tłuszcze
 
57.2
g
88
%
Węglowodany
 
38.7
g
13
%
Błonnik
 
2.8
g
12
%
Białka
 
19.2
g
38
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Przepis od: Ania Starmach
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane

Wielkanocna Pascha od Ani Starmach to gwarancja udanego deseru, ale pamiętaj, by zabrać się za nią odpowiednio wcześnie! W innym wypadku danie może nie zastygnąć, tak jak powinno.

  • Źródła:
  • haps.pl link zewnętrzny
  • Miniatura:
  • IStock, Instagram Ania Starmach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli