w

Wege kebab z kotletów sojowych. Smakuje jak kurczak

Kiedy człowiek ma ochotę na fast food zrobi wszystko by spełnić swoją zachciankę. Co w sytuacji, gdy przeszliśmy na dietę roślinną, ale marzy nam się kebab z kurczakiem? W sklepach można znaleźć roślinnego gyrosa i tym raczej nikogo nie zaskoczę, ale czy wiesz, że istnieje domowy sposób na stworzenie zamiennika mięsa? Potrzebujesz dwóch składników!

Wegański kebab dla każdego, jego smak nie różni się od tego serwowanego w budce przy stacji PKP, a nawet można powiedzieć, że smakuje lepiej. Robiąc go w domu masz pewność co do użytych składników i ich świeżości.
Sponsorowane
Czas całkowity 40 minuty
Czas przygotowywania 30 minuty
Czas gotowania 10 minuty
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Suche kotlety zalewamy wrzątkiem i przykrywamy. Zostawiamy do namoczenia przez 30 min.
  • Kiedy będą miękkie odciskamy wodę papierowym ręcznikiem. Kroimy kotlety na małe kawałeczki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Dosypujemy gyrosa i paprykę, podsmażamy.
  • Gotowe "mięso" wykładamy na tortille dodajemy pokrojoną kapustę pekińską, kawałki ogórka i pomidora. W miseczce mieszamy ketchup ze sosem czosnkowym i polewamy całośc mieszanką. Zawijamy tortillę i zajadamy.

Składniki

na 4 porcje

dodatki

Wartości odżywcze Zobacz

Kebab z kotletów sojowych
Na porcję przypada:
Kalorie
253.9
Tłuszcze
 
14.9
g
23
%
Węglowodany
 
24.6
g
8
%
Błonnik
 
3.4
g
14
%
Białka
 
6.6
g
13
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.