w

Warzywna zapiekanka z przepisu Jamiego Olivera

Zdarza Ci się oglądać zagraniczne programy kulinarne? Jeśli tak, nie potrzebujesz wyjaśnienia kim jest Jamie Oliver. Dla tych, co przegapili informacje o nim – mamy krótkie streszczenie. Mężczyzna to wspaniały brytyjski kucharz, który na ten moment wydał już 25 książek kulinarnych! Jego przepisy cechuje łatwe przygotowanie i dostępność produktów. Tym razem na tapetę bierzemy jego zapiekankę warzywną.

Czasami gdy bierzesz kęs jakiegoś dania, masz przed oczami konkretną sytuację. Krewetki mogą przypominać wakacje życia a zupa pomidorowa dom babci na wsi. Zapiekanka warzywna to wspomnienie młodości, gdy jeszcze nie miałeś pojęcia o gotowaniu i wrzucałeś wszystkie składniki jakie miałeś pod ręką. Tym razem będziemy działać zgodnie z przepisem Jamiego!
Sponsorowane
Czas całkowity 2 godziny 20 minuty
Czas przygotowywania 40 minuty
Czas gotowania 1 godzina 40 minuty
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Cebulę i czosnek obierz z łupy, pokrój w plasterki. Do dużego garnka wlej łyżkę oliwy, wrzuć cebulę, czosnek oraz kolendrę i podsmaż.
  • Paprykę, bataty, pieczarki i cukinię pokrój w kostkę. Każdy ze składników podpiekaj na suchej patelni, po czym wrzucaj do usmażonego czosnku i cebuli.
  • Do garnka wlej pomidory z puszki i polej dwie puszki wody. Gotuj 30 min do zmiękczenia batatów. Dopraw solą i pieprzem, a następnie odstaw do przestudzenia.
  • Do jogurtu naturalnego wbij jajka, wymieszaj i dodaj pokruszoną fetę.
  • Wysmaruj naczynie żaroodporne oliwą i wyłóż ciastem francuskim tak, by jego brzegi opadały na zewnątrz naczynia.
  • Wsyp warstwę ryżu, a następnie warstwę fasolki. Wylej na to pomidorowy sos z warzywami.
  • Ciasto francuskie zawiń na wierzch i posmaruj oliwą.
  • Piecz przez godzinę w 180*C.
  • Po godzinie wyjmij zapiekankę pokrusz ciasto z wierzchu i zalej wszystko sosem jogurtowym. Wstaw na kolejne 40 minut do piekarnika.

Składniki

na 10 porcji

Wartości odżywcze Zobacz

Zapiekanka warzywna
Na porcję przypada:
Kalorie
492.8
Tłuszcze
 
23
g
35
%
Węglowodany
 
56
g
19
%
Błonnik
 
7.9
g
33
%
Białka
 
18.6
g
37
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.