w

Ulubione frytki Ewy Wachowicz. Nie znajdziesz w nich ziemniaków

Jeśli ktoś wspomina o frytkach, to pierwsze co masz w głowie to ziemniaki. Trudno się dziwić, w końcu od tego warzywa powstało danie. Aktualnie ludzie nie boją się eksperymentować i do produkcji frytek wykorzystują przeróżne warzywa np.: marchewkę, dynię czy cukinię. Ta ostatnia to dzisiejsza bohaterka przepisu. Ewa Wachowicz postawiła na niecodzienny przepis z użyciem swojego ulubionego warzywa sezonowego.
Do frytek będziemy podawać sos bazyliowy, równie ciekawy co same frytki. Spodobało ci się? W takim razie zabieramy się do pracy!
Sponsorowane
Czas całkowity 40 minuty
Czas przygotowywania 20 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Cukinię pokrój na paski, a następnie słupki, które będą przypominać klasyczne frytki.
  • Do talerza wbij jajko i roztrzep. Dodaj odrobinę soli i pieprzu.
  • Na talerz wysyp bułkę tartą oraz pokruszony parmezan.
  • Pokrojoną cukinię obtaczamy w mące, jajku i bułce. Układamy na blaszce.
  • Piekarnik grzejemy do 200*C i pieczemy, aż frytki będą rumiane.
  • Gdy frytki się pieką, zrobimy sos bazyliowy.
  • Liście bazylii drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Wrzucamy wszystko do miski, dolewamy sok z cytryny, oliwę oraz majonez.

Składniki

na 4 porcje

sos bazyliowy

Wartości odżywcze Zobacz

Frytki z cukinii
Na porcję przypada:
Kalorie
449.9
Tłuszcze
 
22.2
g
34
%
Węglowodany
 
52.1
g
17
%
Błonnik
 
4.6
g
19
%
Białka
 
11.7
g
23
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.