Spis treści
Tradycyjna ryba po grecku to wynalazek Europejczyków, a jej nazwa jest nieco myląca, gdyż ma mało wspólnego z kuchnią śródziemnomorską. W naszym kraju to jedna z lepszych przekąsek na świątecznym stole. Zobacz, jak zrobić to pyszne danie od podstaw!
Ryba po grecku jest podawana z pierzynką duszonych warzyw, która otula całe danie. To bardzo wygodne danie, które nie wywoła dużego bałaganu w kuchni. Można ją podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło, a coraz więcej gospodyń zaczyna zastępować nią wigilijnego karpia.
Jeśli planujesz imprezę świąteczną, zaplanuj w menu słone przekąski, po które można sięgać w odpowiednim momencie. Tradycyjna ryba po grecku idealnie się nada!
Ryba po grecku od Ani Starmach
Składniki
na
- 800 g filet z dorsza (lub mintaja czy miruny)
- 500 ml bulion warzywny
- 4 marchew
- 3 pietruszka (korzeń)
- 3 cebula
- 1/2 seler
- 200 ml koncentrat pomidorowy
- 4 liść laurowy
- 3 ziele angielskie
- 3 łyżka olej
- 3 łyżki mąka pszenna
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Cebulę kroimy w piórka, a warzywa korzenne ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy cebulę. Szklimy ją na wolnym ogniu. Do cebuli dodajemy starte warzywa i podsmażamy kilka minut. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i bulion. Gotujemy przez około 10 minut.
- Po tym czasie odlej odrobinę płynu i dodaj koncentrat pomidorowy, zamieszaj i wlej do zupy.
- Duś całość na małym ogniu przez 15 minut.
- Rybę umyj i podziel na mniejsze kawałki. Dopraw solą i pieprzem, następnie obtocz w mące i podsmaż na złoto.
- Rybę przełóż do naczynia żaroodpornego, nakryj pierzynką z warzyw i wstaw do lodówki na całą noc.
Wartości odżywcze
Zobacz również:
Porady i przepisy Ani Starmach
Drink arbuzowy – wersja procentowa i zero
Ceny w sklepie Ani Starmach przyprawiają o zawrót głowy!
Pasta jajeczna Anny Starmach. Zrobi furorę na wielkanocnym stole
Grecka Moussaka od Ani Starmach. Fantastyczny obiad dla całej rodziny
Przepis na gołąbki Ani Starmach to mistrzostwo. Smakują jak u Mamy
Tradycyjna ryba po grecku od Ani Starmach
Kawa mrożona od Ani Starmach. Dodaje coś innego niż cukier
Wielkanocna Pascha od Ani Starmach. Tradycyjne ciasto serowe
Przepis dla łasuchów. Czereśniowy clafoutis od Ani Starmach
Zobacz więcej
Tradycyjne dania czyli klasyka gatunku
Jak zrobić gołąbki, aby nie wyszły zbyt suche? Babciny trik wymiata
Jak zrobić placki ziemniaczane bez nadmiaru tłuszczu? 2 czynności
Tradycyjna ryba po grecku od Ani Starmach
Jak zrobić truskawki pod kruszonką? Pamiętaj o ważnej zasadzie
Placuszki z truskawkami z tego przepisu wychodzą obłędne
Jak zrobić naleśniki, aby zachwycały smakiem i wyglądem?
Sprawdzony przepis na pasztet domowy. Babcia Zosia podpowiada
Wielkanocna Pascha od Ani Starmach. Tradycyjne ciasto serowe
Jakie mięso na szaszłyki nadaje się najlepiej? Podpowiadamy
Zobacz więcej