w

Tradycyjna ryba po grecku od Ani Starmach

Tradycyjna ryba po grecku

Tradycyjna ryba po grecku to wynalazek Europejczyków, a jej nazwa jest nieco myląca, gdyż ma mało wspólnego z kuchnią śródziemnomorską. W naszym kraju to jedna z lepszych przekąsek na świątecznym stole. Zobacz, jak zrobić to pyszne danie od podstaw!

Ryba po grecku jest podawana z pierzynką duszonych warzyw, która otula całe danie. To bardzo wygodne danie, które nie wywoła dużego bałaganu w kuchni. Można ją podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło, a coraz więcej gospodyń zaczyna zastępować nią wigilijnego karpia.

Jeśli planujesz imprezę świąteczną, zaplanuj w menu słone przekąski, po które można sięgać w odpowiednim momencie. Tradycyjna ryba po grecku idealnie się nada!

Ryba po grecku od Ani Starmach

Ania Starmach podrzuca bardzo prosty przepis na rybę po grecku. Podawaj ją na ciepło lub zimno w towarzystwie świeżego pieczywa.
Sponsorowane
Czas całkowity 45 min.
Czas przygotowywania 30 min.
Czas gotowania 15 min.

Składniki

na 10

Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Cebulę kroimy w piórka, a warzywa korzenne ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy cebulę. Szklimy ją na wolnym ogniu. Do cebuli dodajemy starte warzywa i podsmażamy kilka minut. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i bulion. Gotujemy przez około 10 minut.
  • Po tym czasie odlej odrobinę płynu i dodaj koncentrat pomidorowy, zamieszaj i wlej do zupy.
  • Duś całość na małym ogniu przez 15 minut.
  • Rybę umyj i podziel na mniejsze kawałki. Dopraw solą i pieprzem, następnie obtocz w mące i podsmaż na złoto.
  • Rybę przełóż do naczynia żaroodpornego, nakryj pierzynką z warzyw i wstaw do lodówki na całą noc.
Tradycyjna ryba po grecku

Wartości odżywcze

Ryba po grecku od Ani Starmach
Na porcję przypada:
Kalorie
148.9
Tłuszcze
 
4.9
g
8
%
Węglowodany
 
10.6
g
4
%
Błonnik
 
2.4
g
10
%
Białka
 
16.1
g
32
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Przepis od: Ania Starmach
Ocena:
(głosy: 3 )
Sponsorowane

Zobacz również:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli