w

Tonic espresso – kawowy napój, który cię orzeźwi

Temperatura na zewnątrz sprawia, że ostatnie o czym marzysz to ciepła kawa, ale jednocześnie nie chcesz z niej rezygnować, w końcu większość z nas nie wyobraża sobie bez niej dnia. Rozumiemy cię doskonale, dlatego przychodzimy z ratunkiem! Tego lata popularnym napojem stało się tonic espresso, warstwowa kawa z lodem i dodatkami. Jak ją przygotować? Sprawdź poniżej.

hydrangea100/Getty Images

Genialne połączenie

Zacznijmy od wyjaśnienia czym jest te magiczny napój. Kawa z tonikiem i lodem brzmi jak abstrakcja, a jednak właśnie to połączenie zachwyciło miliony osób. Możemy je dostać praktycznie wszędzie, nieważne czy to mała kawiarnia, czy kultowa restauracja tonic espresso będzie w naszym menu. Napój ma działanie orzeźwiająco – pobudzające i zaleca się by pić go w pierwszej połowie dnia.

Zacznijmy od espresso – jak mocna powinna być kawa? Okazuję się, że czym mocniejsza tym lepsza. Niektórzy bariści twierdzą, że najlepszą kawą do espresso tonic jest kenijska lub etiopska kawa o owocowych aromatach. Jeśli nie masz ekspresu który wywarzy ilość potrzebnej kawy, przygotuj bardzo mocną kawę parzoną.

Orzeźwiający napój łączący w sobie kawę i tonik. Pozornie zwariowane połączenie stało się popularne na całym świecie. Instagram pęka w szwach od zdjęć tej "modnej" kawy. Nie musisz iść do kawiarni, by spróbować tego napoju, ten zrobiony w domu będzie równie pyszny.
Sponsorowane
Czas całkowity 10 minuty
Czas przygotowywania 10 minuty
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Robimy mocną kawę i pozostawiamy do wystygnięcia.
  • Do szklanki wsypujemy lód i wlewamy tonik.
  • Powoli wlewamy kawę, tak by powstały dwie warstwy napoju. Dodajemy startą skórkę z cytryny.

Składniki

na 1 porcja

Wartości odżywcze Zobacz

Klasyczne espresso tonic
Na porcję przypada:
Kalorie
211.8
Tłuszcze
 
0.3
g
0
%
Węglowodany
 
45.2
g
15
%
Białka
 
7.3
g
15
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.