Spis treści
Tatar jest daniem dość kontrowersyjnym, jedni go kochają, drudzy nienawidzą. Dla miłośników tego mięsnego dania mamy przepis od samej królowej polskiej kuchni! „Oko pirata” to tatar wołowy z dodatkami, który będzie świetną przystawką przed głównym daniem. Zobacz jak przygotowuje go sama Gessler.
Tatar Magdy Gessler
Sposób przygotowania
- Mięso wypłucz i osusz. Drobno posiekaj, a następnie przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa.
- Do wołowiny dodaj żółtka, olej, wodę, sól i pieprz. Ugniataj masę dłonią, aż stanie się jednolita.
- Mięso podziel na porcje, uformuj kulki, rozpłaszcz i zrób na środku wgłębienie na żółtko.
- Tatara podaj z pokrojonymi w krążki oliwkami i posiekaną cebulką.
Składniki
na 5 porcji
- 500 g polędwica wołowa
- 2 żółtko
- 1/2 szklanka olej
- 1/4 szklanka woda mineralna
- cebula
- 10 s sztuk oliwki czarne
- sól (pieprz)
- 5 żółtek żółtko (do podania)