w

Tatar z polecenia Magdy Gessler. „Oko pirata” jest podawane w najprostszej formie

Tatar jest daniem dość kontrowersyjnym, jedni go kochają, drudzy nienawidzą. Dla miłośników tego mięsnego dania mamy przepis od samej królowej polskiej kuchni! „Oko pirata” to tatar wołowy z dodatkami, który będzie świetną przystawką przed głównym daniem. Zobacz jak przygotowuje go sama Gessler.

Tatar Magdy Gessler

"Oko pirata" to ciekawa nazwa, którą zawdzięczamy surowemu żółtku na środku tatara. Jajko spełnia zarówno rolę dodatku, jak i ozdoby dania. Pamiętaj o tym, że udany tatar to przede wszystkim składniki dobrej jakości. Warto porzucić mięso z marketu i udać się do sklepu mięsnego z dobrej jakości produktami.
Sponsorowane
Czas całkowity 30 min.
Czas przygotowywania 30 min.
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Mięso wypłucz i osusz. Drobno posiekaj, a następnie przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa.
  • Do wołowiny dodaj żółtka, olej, wodę, sól i pieprz. Ugniataj masę dłonią, aż stanie się jednolita.
  • Mięso podziel na porcje, uformuj kulki, rozpłaszcz i zrób na środku wgłębienie na żółtko.
  • Tatara podaj z pokrojonymi w krążki oliwkami i posiekaną cebulką.

Składniki

na 5 porcji

Wartości odżywcze

Tatar Magdy Gessler
Na porcję przypada:
Kalorie
372.9
Tłuszcze
 
30.7
g
47
%
Węglowodany
 
0.4
g
0
%
Błonnik
 
0.1
g
0
%
Białka
 
23.2
g
46
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Przepis od: Magda Gessler
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli