w ,

Świąteczny keks z bakaliami. Szybkie i proste ciasto dla zabieganych

Świąteczny keks z bakaliami

Keks to popularne bakaliowe ciasto dla zabieganych, bardzo łatwo je przygotować w świątecznym szale. Jest przyjemnie wilgotne z mnóstwem bakali wewnątrz, zachowuje świeżość przez wiele dni po upieczeniu.

Świąteczny keks z bakaliami składa się z zaledwie kilku składników. Bakalie dobieramy według swojego uznania lub korzystamy z gotowych mieszanek do keksa. Warto sprawdzać składy suszonych owoców, gdyż często mają one w składzie niepotrzebny cukier. Zobacz, jak przygotować pyszne ciasto w kilka minut, gwarantujemy, że wyjdzie pyszne!

Keks świąteczny

Zrobienie tego ciasta zajmie Ci maksymalnie 30 minut! Jeśli nie masz zamiaru wymyślać skomplikowanych receptur na świąteczne wypieki, zasięgnij po ten łatwy przepis!
Sponsorowane
Czas całkowity 55 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 35 min.

Składniki

na 12 porcji

Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Wszystkie bakalie zalewamy wrzątkiem na 15-20 minut, by odpowiednio zmiękły. Następnie odcedzamy całość i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  • Jajka rozdziel na żółtka i białka. Białka ubij na sztywną masę, a żółtka zmiksuj z margaryną i cukrem. Do masy jajecznej dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Do żółtek dodawaj po łyżce piany z białek i delikatnie wymieszaj. Bakalie posyp lekko mąka i wymieszaj.
  • Dorzuć bakalie do masy i wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 200*C. Ciasto wlej do blaszki na keksa i wstaw do piekarnika na 35 minut.
  • Podawaj ciasto przyozdobione lukrem lub cukrem pudrem.
Świąteczny keks z bakaliami

Wartości odżywcze

Keks świąteczny
Na porcję przypada:
Kalorie
336.1
Tłuszcze
 
15.2
g
23
%
Węglowodany
 
47.4
g
16
%
Błonnik
 
2.1
g
9
%
Białka
 
4.6
g
9
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane

Zobacz także:

Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli