Spis treści
Keks to popularne bakaliowe ciasto dla zabieganych, bardzo łatwo je przygotować w świątecznym szale. Jest przyjemnie wilgotne z mnóstwem bakali wewnątrz, zachowuje świeżość przez wiele dni po upieczeniu.
Świąteczny keks z bakaliami składa się z zaledwie kilku składników. Bakalie dobieramy według swojego uznania lub korzystamy z gotowych mieszanek do keksa. Warto sprawdzać składy suszonych owoców, gdyż często mają one w składzie niepotrzebny cukier. Zobacz, jak przygotować pyszne ciasto w kilka minut, gwarantujemy, że wyjdzie pyszne!
Keks świąteczny
Składniki
na porcji
- 1 szklanka mąka pszenna
- 4 jajko
- 1 szklanka cukier
- 200 g margaryna
- 1/2 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1/3 szklanka morele suszone (pokrojone na mniejsze kawałki)
- 1/3 szklanka figa (pokrojone na mniejsze kawałki)
- 1/3 szklanka śliwki suszone (pokrojone na mniejsze kawałki)
Sposób przygotowania
- Wszystkie bakalie zalewamy wrzątkiem na 15-20 minut, by odpowiednio zmiękły. Następnie odcedzamy całość i osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Jajka rozdziel na żółtka i białka. Białka ubij na sztywną masę, a żółtka zmiksuj z margaryną i cukrem. Do masy jajecznej dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Do żółtek dodawaj po łyżce piany z białek i delikatnie wymieszaj. Bakalie posyp lekko mąka i wymieszaj.
- Dorzuć bakalie do masy i wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 200*C. Ciasto wlej do blaszki na keksa i wstaw do piekarnika na 35 minut.
- Podawaj ciasto przyozdobione lukrem lub cukrem pudrem.
Wartości odżywcze
Zobacz także: