Spis treści
Aby obiad był udany, musi towarzyszyć mu pyszny dodatek. Surówka na bazie kapusty z przepisu siostry Anastazji wręcz wymiata. Dlatego też nie możesz jej przegapić.
Nie wiem jak Ty, ale dla mnie klasyczny obiad kojarzy się z 3 składnikami. Pyszne mięsko, ziemniaki no i oczywiście kolorowa oraz smaczna surówka. Nie ma nic lepszego i bardziej sprawdzonego pomysłu na udany obiad dla całej rodziny. Chyba się ze mną zgodzisz, prawda?
Dlaczego surówka na bazie kapusty?
A skoro mowa już o surówce, to warto mieć pod ręką kilka ciekawych alternatyw. Wśród tego typu receptur nie może zabraknąć przepisu od prawdziwej mistrzyni sztuki kulinarnej, jaką jest siostra Anastazja. Na naszej stronie możesz znaleźć całą masę jej pomysłów zarówno na pyszne dania, jak i domowe wypieki. Na pewno w bogatej bazie z przepisami znajdziesz coś dla siebie.
Dziś do tego grona dołączy sprawdzony patent na szybką, prostą i smaczną kombinację warzywną w postaci pysznej surówki. Ten przepis powinien znaleźć się w każdym domu. Czegoś tak dobrego jeszcze nie jadłaś! Co więcej, wszystkie potrzebne składniki na pewno masz w swojej kuchni. Nic więc nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić ciekawą surówkę do dzisiejszego obiadu.
Kolorowa surówka na bazie kapusty siostry Anastazji
Składniki
na porcji
- 500 g kapusta (biała)
- 1 szt. ogórek (szklarniowy)
- 1 szt. marchew
- 2 szt. jabłko
- 1 pęczek szczypiorek
- sól (wg uznania)
- pieprz (wg uznania)
- sok z cytryny (wg uznania)
- oliwa z oliwek (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Pracę nad przepisem rozpoczynamy od poszatkowania białej kapusty. Następnie przerzucamy ją do miski i posypujemy sporą ilością soli.
- Po dokładnym wymieszaniu, odstawiamy miskę na bok minimum na 2 godziny. W tym czasie biała kapusta puści soki, dzięki czemu zmięknie.
- Teraz jest też odpowiedni czas, aby przygotować mięso i ziemniaki (lub inny dodatek) na obiad.
- Następnie przygotowujemy pozostałe składniki na surówkę. W tym celu obieramy zarówno jabłka, jak i marchewkę oraz ogórka.
- Marchewkę ścieramy na tarce, zaś jabłka i ogórka tniemy na półplasterki.
- Na koniec tniemy również drobno szczypiorek.
- Teraz łączymy wszystkie składniki z odciśniętą z nadmiaru soków kapustą.
- Nie zapominamy również o dodaniu soku z cytryny i pieprzu. Oba składniki dodajemy według uznania.
- Do gotowej surówki można dodać również odrobinę oliwy z oliwek.
- Smacznego!
Wartości odżywcze
I to wszystko! Jak sama widzisz, przygotowanie domowej surówki z przepisu siostry Anastazji nie jest trudne. A efekt końcowy naprawdę zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Czego chcieć więcej?
Oczywiście, jeśli znasz inne ciekawe przepisy siostry Anastazji, daj mi znać. Z ogromną chęcią wykorzystam też kolejne pomysły na domową surówkę. Takich inspiracji nigdy za wiele w kuchni. W końcu najgorsze co może spotkać nas w kuchni to nuda i monotonia. Ale nie martw się, z nami taki stan z pewnością Ci nie grozi.
Przepisy siostry Anastazji
Piernik siostry Anastazji nie ma sobie równych
Surówka z porów Siostry Anastazji. Sekretny składnik doda słodyczy
Pierogi siostry Anastazji zachwycają smakiem. Wiemy, jak je zrobić
Sałatka jarzynowa siostry Anastazji. Jeden składnik robi całą robotę
Lekka zapiekanka z rybą i warzywami. Propozycja Siostry Anastazji na piątkowy obiad
Siostra Anastazja zdradza recepturę na buraczki z cukinią do słoików na zimę
Sałatka szynkowa siostry Anastazji. Idealna na drugie śniadanie !
Ćwikła siostry Anastazji wyróżnia się smakiem. Dodaje do niej wino
Podrasowana sałatka jarzynowa od Siostry Anastazji
Zobacz więcej