Spis treści
Surówka colesław często gości na Twoim stole? Ale czy wiesz, co zrobić, aby jeszcze bardziej podbić jej smaki? Co do niej dodać? Już za moment wszystko stanie się jasne!
Zanim jednak przejdziemy do dzisiejszego przepisu na surówkę colesław, warto podkreślić, że jest to jeden z najbardziej popularnych dodatków obiadowych na całym świecie. Jej bazą jest biała kapusta w szatkowanej wersji. I w zależności od kraju, w jakim się znajdujemy, warzywo to łączone jest z różnymi dodatkami. Oczywiście w surówce tej nie może zabraknąć kremowego majonezu oraz mieszanki ulubionych przypraw.
Surówka colesław z ciekawym dodatkiem
Na pewno wiesz, jak przygotować klasyczną wersję surówki colesław. Dziś jednak chciałabym namówić się do drobnej modyfikacji tej receptury. Dodaj do niej jeden, bonusowy składnik, a uwierz mi, że będzie jeszcze lepsza. O jakim produkcie mowa?
Na pewno w swojej kuchni znajdziesz korzeń imbiru. Wystarczy, że zetrzesz go na małych oczkach na tarce i dodasz do reszty składników. Dzięki temu dodatkowi przygotowana surówka będzie miała niepowtarzalny i bardzo wyrazisty smak. Po prostu czysta perfekcja!
Co więcej, będzie to z pewnością ciekawa odmiana i powiew świeżości w każdym domu. I gwarantuję Ci, że przygotowany w ten sposób dodatek zniknie z talerzy w mgnieniu oka! Skąd to wiem? Tak właśnie wygląda to u mnie w domu. Moi bliscy tak bardzo pokochali nową wersję surówki colesław, że mogliby jeść ją na okrągło!
Surówka colesław z imbirem
Składniki
na porcje
- 1/2 szt. kapusta (biała)
- 5 łyżek majonez
- 1 szt. jabłko
- 1 szt. marchew
- 4 cm imbir (świeży)
- 1/2 łyżeczki sok z cytryny
- 1 łyżka ocet winny
- 1 łyżeczka cukier
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
Sposób przygotowania
- Pracę nad przepisem rozpoczynamy od przygotowania kapusty. Oczyszczone i umyte warzywo szatkujemy.
- Następnie przekładamy je do dużej miski.
- Teraz przygotowujemy marchewkę i jabłko. Najpierw je obieramy, a następnie trzemy na tarce.
- Gotowe produkty dodajemy do miski z kapustą.
- Następnie obieramy imbir i ścieramy go na tarce.
- Teraz łączymy go z majonezem.
- Po chwili do mieszanki dodajemy cukier, sok z cytryny oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.
- Majonez z dodatkami miksujemy na koniec z wcześniej przygotowanymi warzywami.
- Tak przygotowaną mieszankę najlepiej odstawić na 30 minut do lodówki, aby smaki dobrze się połączyły
- I to wszystko. Smacznego!
Wartości odżywcze
Koniecznie daj mi znać, co myślisz o dodaniu do popularnej surówki imbiru. Moim zdaniem na testy kulinarne nigdy nie jest za późno. Zawsze możesz odkryć zupełnie nowe smaki, które skradną Twoje serce od pierwszego kęsa. Dlatego nie zwlekaj ani chwili i do najbliższego obiadu przygotuj podkręconą wersję surówki colewsław. Twoi bliscy na pewno będą zachwyceni!
A może znasz inne patenty na przygotowanie dzisiejszego przepisu? Albo masz w swoich przepisach prawdziwą perełkę na pyszną surówkę domowej roboty z innymi składnikami? Jeśli tak, mam nadzieję, że się nią ze mną podzielisz. Bardzo chętnie przetestuje nowe smaki w mojej kuchni!
Zobacz także: Co zrobić, żeby pieczone mięso nie było suche? Będzie rozpływać się w ustach!