w , , , ,

Niezawodny przepis na sos ze szparagów. Idealny na grilla

sos ze szparagów
Yaii1254, Getty Images

Już za moment poznasz genialną recepturę na sos ze szparagów. Można użyć go na wiele ciekawych sposobów. Nuda w kuchni na pewno Ci nie grozi.

Wraz z Wiosną w naszej kuchni pojawia się cała masa nowych, świeżych i kolorowych produktów. A dzięki nim możemy wyczarować wiele genialnych przepisów zarówno na pyszne posiłki, jak i ciekawe przekąski. Ważną rolę w naszym codziennym menu pełnią również domowej roboty sosy. I właśnie na tej tematyce chce się dzisiaj skupić.

Jeśli więc lubisz i często stosujesz takie dodatki w kuchni, koniecznie zapoznaj się z tym artykułem do końca. Będzie smacznie, szybko i ciekawie jednocześnie. Obok takiej kombinacji nie sposób przejść obojętnie.

Dlaczego sos ze szparagów?

Wiosenne menu kojarzy się nam w głównej mierze z młodą kapustą, rabarbarem i szparagami. Nic więc dziwnego, że wszystkie te produkty zdominowały właśnie nasze codzienne posiłki. Ale jak wiadomo, jeśli będziemy przygotowywać je w kółko tak samo, mogą szybko nam się przejeść. Dlatego też na naszej stronie znajdziesz całą masę ciekawych inspiracji na smaczne i ciekawe przepisy z ich użyciem.

Dziś do tego grona dołączy niezawodny przepis na sos na bazie szparagów. Możesz wykorzystać go zarówno do śniadania, obiadu, jak i kolacji. Szparagowy sos to również genialny dodatek do grillowych przekąsek. Dlatego jeśli planujesz tego typu spotkanie w najbliższym czasie, koniecznie przetestuj dzisiejsze rozwiązanie. To będzie prawdziwy strzał w 10!

Domowy sos ze szparagów

Idealnie kremowy, niesamowity w smaku i pasujący praktycznie do wszystkiego sos na bazie szparagów już czeka!
Sponsorowane
Czas całkowity 35 min.
Czas przygotowywania 25 min.
Czas gotowania 10 min.

Składniki

na 1 porcja

Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Umyte szparagi obieramy i dzielimy na mniejsze kawałki. Od razu odcinamy również twarde końcówki.
  • Tak przygotowane warzywa gotujemy w osolonej wodzie ok. 10 minut.
  • Po ugotowaniu od razu przelewamy zimną wodą, aby zahamować proces dalszego gotowania.
  • Szparagi odkładamy na bok, po czym przechodzimy do kolejnego etapu pracy nad naszym przepisem.
  • W tym celu łączymy w szerokiej patelni rozpuszczone masło, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz mąkę. Składniki łączymy energicznie i szybko przy pomocy rózgi kuchennej.
  • Kiedy już uzyskamy zadawalające efekty, zaczynamy dodawać stopniowo mleko. Na koniec w patelni powinien znaleźć się serek śmietankowy, parmezan oraz przyprawy.
  • Składniki dokładnie mieszamy i po uzyskaniu gładkiej oraz gęstej konsystencji, zdejmujemy z palnika.
  • Przestudzony lekko sos przelewamy do blendera i łączymy z wcześniej ugotowanymi szparagami.
  • Smacznego!
sos ze szparagów

Wartości odżywcze

Domowy sos ze szparagów
Na porcję przypada:
Kalorie
385.3
Tłuszcze
 
21.3
g
33
%
Węglowodany
 
30.7
g
10
%
Błonnik
 
7.6
g
32
%
Białka
 
22
g
44
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszej recepturze. Próbowałaś kiedykolwiek sosu na bazie szparagów? A może znasz inny ciekawy przepis z ich użyciem? Jeśli tak, podziel się nim ze mną jeszcze dziś. Z chęcią go przetestuje.

  • Miniatura:
  • Yaii1254, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani