Spis treści
Już za moment poznasz genialną recepturę na sos ze szparagów. Można użyć go na wiele ciekawych sposobów. Nuda w kuchni na pewno Ci nie grozi.
Wraz z Wiosną w naszej kuchni pojawia się cała masa nowych, świeżych i kolorowych produktów. A dzięki nim możemy wyczarować wiele genialnych przepisów zarówno na pyszne posiłki, jak i ciekawe przekąski. Ważną rolę w naszym codziennym menu pełnią również domowej roboty sosy. I właśnie na tej tematyce chce się dzisiaj skupić.
Jeśli więc lubisz i często stosujesz takie dodatki w kuchni, koniecznie zapoznaj się z tym artykułem do końca. Będzie smacznie, szybko i ciekawie jednocześnie. Obok takiej kombinacji nie sposób przejść obojętnie.
Dlaczego sos ze szparagów?
Wiosenne menu kojarzy się nam w głównej mierze z młodą kapustą, rabarbarem i szparagami. Nic więc dziwnego, że wszystkie te produkty zdominowały właśnie nasze codzienne posiłki. Ale jak wiadomo, jeśli będziemy przygotowywać je w kółko tak samo, mogą szybko nam się przejeść. Dlatego też na naszej stronie znajdziesz całą masę ciekawych inspiracji na smaczne i ciekawe przepisy z ich użyciem.
Dziś do tego grona dołączy niezawodny przepis na sos na bazie szparagów. Możesz wykorzystać go zarówno do śniadania, obiadu, jak i kolacji. Szparagowy sos to również genialny dodatek do grillowych przekąsek. Dlatego jeśli planujesz tego typu spotkanie w najbliższym czasie, koniecznie przetestuj dzisiejsze rozwiązanie. To będzie prawdziwy strzał w 10!
Domowy sos ze szparagów
Składniki
na porcja
- 300 g szparagi
- 1,5 szkl. mleko
- 30 g mąka
- 30 g parmezan
- 30 g serek śmietankowy
- 1 ząbek czosnek
- 1 łyżeczka sól
- 1 szczypta pieprz
- 1 szczypta gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania
- Umyte szparagi obieramy i dzielimy na mniejsze kawałki. Od razu odcinamy również twarde końcówki.
- Tak przygotowane warzywa gotujemy w osolonej wodzie ok. 10 minut.
- Po ugotowaniu od razu przelewamy zimną wodą, aby zahamować proces dalszego gotowania.
- Szparagi odkładamy na bok, po czym przechodzimy do kolejnego etapu pracy nad naszym przepisem.
- W tym celu łączymy w szerokiej patelni rozpuszczone masło, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz mąkę. Składniki łączymy energicznie i szybko przy pomocy rózgi kuchennej.
- Kiedy już uzyskamy zadawalające efekty, zaczynamy dodawać stopniowo mleko. Na koniec w patelni powinien znaleźć się serek śmietankowy, parmezan oraz przyprawy.
- Składniki dokładnie mieszamy i po uzyskaniu gładkiej oraz gęstej konsystencji, zdejmujemy z palnika.
- Przestudzony lekko sos przelewamy do blendera i łączymy z wcześniej ugotowanymi szparagami.
- Smacznego!
Wartości odżywcze
Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszej recepturze. Próbowałaś kiedykolwiek sosu na bazie szparagów? A może znasz inny ciekawy przepis z ich użyciem? Jeśli tak, podziel się nim ze mną jeszcze dziś. Z chęcią go przetestuje.
Podstawy gotowania, które musisz znać
Zastanawiasz się ile gotować bób? Rozmiar jest ważny
Nietypowa panierka do schabowego podbija Internet. Jak ją zrobić?
Jak zrobić jajko sadzone, aby miało idealną konsystencję?
Bułka do hot-doga
Bułka serowo-bekonowa
Jak uratować zwarzoną masę do ciasta? Sposób działa także na sosy i budyń
Zupa kalafiorowa z serem żółtym. Jeszcze takiej nie próbowałaś
Sos pomidorowy do pizzy
Jak obrać jajka w kilka sekund? Musisz zmienić sposób gotowania
Zobacz więcej
Wiosna w Twojej kuchni
Szwedzka sałatka do obiadu. Przypomina popularną mizerię
Kotlety z kapustą w sosie pomidorowym. Trochę jak mielone, trochę jak gołąbki
Puszyste racuchy z truskawkami. Idealne wiosenne śniadanie
Syrop z bzu nie tylko pięknie pachnie, ale i genialnie smakuje
Wino z mniszka lekarskiego. Angielski specyfik jest delikatny i orzeźwiający
Syrop z mięty do drinków i napojów. Orzeźwienie gwarantowane
Niezawodny przepis na sos ze szparagów. Idealny na grilla
Jajka po florencku otulone w sosie holenderskim. Aż ślinka cieknie na myśl o takim śniadaniu
Zupa z botwiny z ziemniakami. Idealny wiosenny obiad
Zobacz więcej