w

Smażona wołowina po mongolsku

Jeśli mamy być drobiazgowi, możemy zacząć od nazwy dania, a konkretnie pochodzenia. Czy jest to iście mongolskie danie? Wielu zaprzecza i typuje Tajwan, inni natomiast USA i chińskiego kucharza. Prawda jest taka, że nieważne skąd jest, smakuje przewybornie i tego należy się trzymać!
Wołowina to szlachetny gatunek mięsa, szanowany nie tylko za wyjątkowy smak, ale i kruchość mięsa. Ma jedno z najlepiej przyswajanych form białka. Po odpowiednim przyprawieniu będzie królować na naszym stole.
Sponsorowane
Czas całkowity 35 minuty
Czas przygotowywania 10 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Zacznij od przygotowania sosu. Imbir i czosnek podsmaż na oleju. Dodaj cukier, wodę oraz chilly i doprowadź wszystko do wrzenia. Gotuj przez 3 minuty aż zgęstnieje.
  • Mięso pokrój w cienkie paski, pamiętaj, by ciąć, wzdłuż włókien. Na rozgrzanym oleju smaż wołowinę około 5 minut. Gdy zacznie się rumienić, dodaj wcześniej przygotowany sos i smaż aż zgęstnieje i obtoczy całe mięso. Pod sam koniec dosyp pokrojoną dymkę.
  • Wołowinę podawaj z ryżem, posyp sezamem i skrop limonką.

Składniki

na 2 porcje

sos

do podania

Wartości odżywcze Zobacz

Wołowina po mongolsku
Na porcję przypada:
Kalorie
649.4
Tłuszcze
 
36.7
g
56
%
Węglowodany
 
51.7
g
17
%
Błonnik
 
1.9
g
8
%
Białka
 
27.8
g
56
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.