w

Smalec z piekarnika to moje nowe odkrycie! Przepis wypłynął spod ręki Tomasza Strzelczyka

Africa Images

Jeśli tak jak ja nie lubisz drażliwego zapachu wytapianego tłuszczu, to musisz poznać przepis na smalec z piekarnika! Pomysł pochodzi od sławnego polskiego kucharza Tomasza Strzelczyka.

Robienie domowego smalczyku wiąże się z wytapianiem tłuszczu, a to niestety skutkuje nieprzyjemnym zapachem w całym domu. Jeśli tak jak ja nie lubisz tego aromatu, pora by przygotować kanapkowe smarowidło w nieco inny sposób niż zawsze — Tomasz Strzelczyk podrzuca genialny trik!

Smalec z piekarnika
wytapianie smalcu/ fot. Ekkapon, Getty Images

Smalec z piekarnika smakuje dokładnie tak samo jak ten z patelni a przy tym nie smrodzi w całym domu. Dodatkowo istnieje możliwość zrobienia większej ilości za jednym razem, co czasami bywa niemożliwe gdy mamy do wykorzystania jedynie małą patelnię.

Z poniższych proporcji wyjdzie Ci trzy półlitrowe słoiki. Możesz rozlać smalec na kilka mniejszych pojemności. Po wystudzeniu muszą zostać wstawione do lodówki, dlatego lepiej zrobić go tyle, ile jesteśmy w stanie pomieścić w naszej chłodziarce. Przyjmuje się, że na jeden słoik produktu trzeba zużyć około jeden ząbek czosnku, ale możesz dodać go więcej w zależności od tego jaki smalec lubisz.

Smalec z piekarnika

Taki smalczyk może wylądować na kanapkę, do tego trochę cebuli i ogórek kiszony a pyszna przekąska gotowa.
Sponsorowane
Czas całkowity 2 godz.
Czas przygotowywania 30 min.
Czas gotowania 1 godz. 30 min.

Składniki

na 3 słoiki

Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Słoninę musimy podzielić na mniejsze kawałki i wrzucić do miski. Do tego dosypujemy sól i mieszamy, by oblepiła tłuszcz.
  • Stawiamy trzy słoiki o pojemności 500 ml i dorzucamy po rozgniecionym ząbku czosnku, liściu laurowym i 2 ziarnach ziela angielskiego i szczypcie majeranku. Do słoików wrzucamy słoninę i nakrywamy słoiki folią aluminiową.
  • Piekarnik nastawiamy na 180*C i wstawiamy blaszkę na środkowe piętro. Stawiamy trzy słoiki na blaszce i pozostawiamy na 1,5 godziny, aż smalec się wytopi. Słoiki mają trafić do nienagrzanego piekarnika i stopniowo nabierać temperatury.
  • Po odpowiednim czasie musisz ostrożnie wyciągnąć słoiki, zakręcić i wstrząsnąć zawartością.

Wartości odżywcze

Smalec z piekarnika
Na porcję przypada:
Kalorie
2086.9
Tłuszcze
 
198.5
g
305
%
Węglowodany
 
6.8
g
2
%
Błonnik
 
0.1
g
0
%
Białka
 
63.2
g
126
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane

Smalec zrobiony tym sposobem jest równie pyszny co ten tradycyjny. Możesz do niego dodać wszystkie dodatki, jakie lubisz. Powyższa wersja jest najbardziej podstawowa i idealna do modyfikowania. Najważniejsze to bawić się w kuchni i mieć z tego satysfakcję!

  • Miniatura:
  • Africa Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli