Spis treści
Jadłaś kiedyś słynne klopsiki z IKEA? Ludzie wręcz za nimi szaleją i bardzo często przejeżdżają do sklepu tylko po to, by zjeść ten słynny przysmak. Miękkie i soczyste klopsiki pochodzą ze Szwecji i fachowo nazywają się Köttbullar. Wyjątkowy smak zawdzięczamy mieszance mięsa wołowo-wieprzowego i cudownego, kremowego sosu. Do tego tłuczone ziemniaki i sos borówkowy — prawdziwy szwedzki obiad gotowy.
Kopsiki z IKEA były tak pożądane, że w 2020 roku, gdy rozpoczęła się pandemia, sklep postanowił opublikować przepis na ten słynny przysmak. Miało to na celu zachęcenie ludzi do pozostania w domu.
Klopsiki z IKEA, dla których świat zwariował
Oby przysmak wyszedł dokładnie takie jak z popularnej sieciówki, musisz dobrać odpowiednie mięso w proporcji 1:1. Do tego zeszklona cebulka na minimalnej ilości tłuszczu. Chodzi o to, by klopsiki inspirowane tymi z IKEA miały jak najmniej tłuszczu a najwięcej smaku.
Klopsiki z IKEA
Składniki
na 4 porcje
- Klopsy
- 500 g mielone mięso wołowe
- 500 g mielone mięso wieprzowe
- 200 ml mleko
- 100 g bułka tarta
- 2 jajko
- 1 łyżeczka gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- Sos
- 2 łyżka masło
- 2 łyżka mąka
- 300 ml bulion wołowy
- 2 łyżka śmietana 30%
- 2 łyżeczka sos sojowy
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Do miski wlej mleko i dodaj bułkę tartą, odstaw miskę na bok.
- Cebulkę posiekaj i zeszklij na odrobinie tłuszczu, następnie przełóż do miski z bułką tartą. Do mieszanki dorzuć oba rodzaje mięsa, jajka i przyprawy. Zagnieć masę dłońmi na jednolitą masę.
- Na patelni rozgrzej olej, zwilżonymi dłońmi uformuj klopsiki i obsmaż z każdej strony, następnie przerzuć na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Aby zrobić sos, należy rozpuścić masło i dorzucić do niego mąkę, następnie podsmażamy zasmażkę przez kilka minut, cały czas mieszając. Dolewamy bulion wołowy, cały czas mieszamy, by nie powstały grudki. Kiedy składniki się połączą, ściągamy garnek z gazu i dolewamy sos sojowy, śmietankę oraz dosypujemy przyprawy.
- Klopsiki polewamy obficie otrzymanym sosem.
Już nie musisz zastanawiać się nad tym, jak przyrządzić ten kultowy przysmak — IKEA dostarczyła nam przepis pod sam nos! Jak widzisz, przygotowanie tego dania jest banalnie proste, a całość zajmie nam ok. 40 minut!
2 komentarzy