Spis treści
Już jutro Wigilia, a Ty masz jeszcze całą masę roboty do ogarnięcia? A może zapomniałaś przygotować śledzie z przepisu, który wymaga sporo czasu? Nie martw się, mamy sprawdzony przepis na śledzie na szybko.
Na wigilijnym stole obok czerwonego barszczu, karpia w galarecie, pierogów z kapustą i grzybami, nie może zabraknąć pysznego śledzika. I tak się składa, że mamy ciekawy przepis, który świetnie sprawdzi się na ostatnią chwilę. Zrobisz go w mgnieniu oka, o czym przekonasz się już za moment. Tego nie możesz przegapić!
Śledzie na szybko
Składniki
na porcji
- 450 g śledź
- 3 szt. liść laurowy
- 2 szt. cebula
- 3 szt. liść laurowy
- 4 szt. ziele angielskie
- 1 łyżka ocet
- pieprz ( w ziarnach do smaku)
- olej (do uzupełnienia )
Sposób przygotowania
- Pracę nad przepisem rozpoczynamy od moczenia śledzi w zimnej wodzie przez ok. 20 minut.
- Po takiej kąpieli dzielimy śledzie na mniejsze kawałki.
- Następnie przygotowujemy cebule. Siekamy je drobno, po czym zalewamy wrzątkiem, aby były deliktniejsze w smaku w ekspresowym tempie. Dobrze zrobić to przy pomocy sitka.
- Na blacie kuchennym stawiamy słoik, po czym układamy w środku na przemian kawałki śledzi, cebule oraz przyprawy.
- Całość zalewamy olejem i octem.
- Dokładnie zakręcamy i odkładamy w ciemne miejsce na kilka godzin.
- Smacznego!
Wartości odżywcze
Teraz już wiesz, jak zrobić śledzie na szybko. Wszystkie składniki na pewno masz w domu. Nie ma więc co panikować i się zamartwiać, tylko zakasać rękawy i zabrać się do pracy. Już za moment uratujesz święta w swoim domu.
Zobacz także: Świąteczny keks z bakaliami. Szybkie i proste ciasto dla zabieganych