Spis treści
Buraczki z cukinią do słoika
Siostra Anastazja przygotowała specjalny przepis na sałatkę do słoików. W roli głównej buraki i cukinia! Będzie to idealny dodatek do zimowych obiadów, zwłaszcza mięsa, które lubi słodkie dodatki. Przepis jest tak prosty, że nie musisz obawiać się kraksy w swojej kuchni.Ćwikła i cukinia cieszą się popularnością na zimę, a co gdyby połączyć dwa ulubione składniki i stworzyć jedną pyszną sałatkę do słoików.
[the_ad_placement id=”content_recipe_1″]Czas całkowity 40 min.
Czas przygotowywania 40 min.
[the_ad_placement id=”content_recipe_2″]
Sposób przygotowania
- Buraki oczyść i ugotuj w skórce, a następnie pokrój w kostkę. W osobnej misce umieść pokrojoną cukinię i cebulkę, następnie posól całość i odsącz gdy puszczą wodę. W tym czasie możesz pokroić paprykę w kostkę.
- Składniki wymieszaj i umieść w wyparzonych słoikach. Do każdego wrzuć jeden liść laurowy oraz dwa ziarna ziela angielskiego.
- Czas na zalewę, wodę zagotuj z olejem, octem, cukrem i solą. Gorący płyn przelej do słoików i mocno zakręć, a następnie przekręć słoiki do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia.
Składniki
na słoików
- 3 kg burak czerwony
- 3 kg cukinia
- 2 sztuka papryka czerwona
- 1 kg cebula
- 5 sztuk liść laurowy
- 10 ziele angielskie
- 10 pieprz
- sól
zalewa
- 1 szklanka woda
- 1 szklanka olej
- 1 szklanka ocet spirytusowy
- 3 łyżka cukier
- 3 łyżeczka sól
Wartości odżywcze
Buraczki z cukinią do słoika
Na porcję przypada:
Kalorie
890.5
Tłuszcze
50.6
g
78
%
Węglowodany
100.7
g
34
%
Błonnik
27.5
g
115
%
Białka
19.7
g
39
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Jeden komentarz