Spis treści
Niech pierwszy rzuci kamieniem ten, co nigdy nie jadł sałatki jarzynowej. Zakładam, że nie ma wśród nas takiej osoby, gdyż ta sałatka od zawsze króluje na naszych stołach. Mimo że sałatka jest popularna, to każdy ma na nią swój sposób. Siostra Anastazja postanowiła się podzielić swoją genialną recepturą, jeden składnik dodaje całej głębi smaku!
Sałatka jarzynowa siostry Anastazji ma dodatek marynowanych pieczarek, które są lekko kwaskowate, a to dodaje cudownego kontrastu dla delikatnych warzyw korzennych. Siostra Anastazja ma dopracowane proporcje do perfekcji!
Sałatka jarzynowa siostry Anastazji
[the_ad_placement id=”content_recipe_1″]Składniki
na 10 porcji
- 6 ziemniaki
- 4 marchew
- 3 pietruszka
- 1 seler (średniej wielkości)
- 4 ogórki kiszone
- 4 jajko
- 1 cebula czerwona
- 1 puszka groszek zielony
- 1 słoik pieczarki marynowane
- 1 słoik majonez
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Świeże warzywa korzenne należy umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie. Kiedy będą miękkie, odstawiamy je z gazu, a gdy ostygną, kroimy w drobną kostkę. W tym samym czasie ugotuj jajka na twardo, a gdy ostygną obierz z łupki i pokrój w kostkę.
- Ogórki kiszone, cebulę i pieczarki pokrój drobno w kostkę. Groszek odcedź z zalewy i wrzuć do miski.
- Wszystkie składniki wrzucamy do miski, dodajemy majonez, sól i pieprz. Sałatka smakuje najlepiej po kilku godzinach, gdy wszystkie smaki się połączą.