w

Sałatka jarzynowa Karola Okrasy będzie królować na świątecznym stole!

Sałatka jarzynowa Karola Okrasy

Sałatka jarzynowa Karola Okrasy nie ma sobie równych na świątecznym stole. Kucharz dodaje do niej pewien nietypowy składnik, który dodaje słodyczy i przełamuje smak korzennych warzyw. Ta sałatka to prawdziwe arcydzieło!

Sałatka jarzynowa Karola Okrasy

Sałatka jarzynowa jest w topce ulubionych przekąsek Polaków. Idealnie sprawdzi się na każdą okazję, gdyż można stopniować jej poziom ostrości i kwaskowatości. Nie ma absolutnie żadnej opcji, by sałatka nam nie wyszła, wychodzi za każdym razem!

Sałatka jarzynowa Karola Okrasy

Sekretnym składnikiem jest karmelizowane jabłko, które nada nieco słodyczy i wyniesie sałatkę na całkiem inny wymiar. Dzięki nim sałatka smakuje jeszcze lepiej! Karol Okrasa stara się ulepszać polskie dania i stale wplata to nowe rozwiązania, by wnieść je na nowy poziom.
Sponsorowane
Czas całkowity 40 min.
Czas przygotowywania 40 min.
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Zacznij od karmelizowania jabłek. Pokrój je na drobną kostkę, wrzuć na patelnie i zacznij podsmażać, dodaj cukier i podgrzewaj, aż jabłka lekko zmiękną i staną się brązowe.
  • Włoszczyznę (marchew, seler, ziemniaki i pietruszkę) gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Jajka możesz ugotować w tym samym garnku lub oddzielnie.
  • Warzywa kroimy w kostkę i wrzucamy do dużej miski, to samo robimy z jajkami i jabłkami z patelni. Dosypujemy odsączony groszek z puszki. W miseczce robimy sos do sałatki, mieszamy majonez, śmietanę, sok z cytryny, sól i pieprz. Sos dolewamy do składników i mieszamy. Sałatka najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce.
Sałatka jarzynowa Karola Okrasy

Wartości odżywcze

Sałatka jarzynowa Karola Okrasy
Na porcję przypada:
Kalorie
133.6
Tłuszcze
 
6.6
g
10
%
Węglowodany
 
17.1
g
6
%
Błonnik
 
2.9
g
12
%
Białka
 
3
g
6
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Przepis od: Karol Okrasa
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane

Zobacz także:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli