Spis treści
Sałatka jarzynowa Karola Okrasy nie ma sobie równych na świątecznym stole. Kucharz dodaje do niej pewien nietypowy składnik, który dodaje słodyczy i przełamuje smak korzennych warzyw. Ta sałatka to prawdziwe arcydzieło!
Sałatka jarzynowa Karola Okrasy
Sałatka jarzynowa jest w topce ulubionych przekąsek Polaków. Idealnie sprawdzi się na każdą okazję, gdyż można stopniować jej poziom ostrości i kwaskowatości. Nie ma absolutnie żadnej opcji, by sałatka nam nie wyszła, wychodzi za każdym razem!
Sałatka jarzynowa Karola Okrasy
Składniki
na porcji
- 5 ogórki kiszone
- 150 groszek konserwowy
- 2 pietruszka
- 3 marchew
- 2 jabłko
- 2 łyżka cukier trzcinowy
- seler
- 2 ziemniaki
- cebula
- 3 jajko
- 2 łyżka śmietana 18%
- 5 łyżka majonez
- 2 cytryna
- koper
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Zacznij od karmelizowania jabłek. Pokrój je na drobną kostkę, wrzuć na patelnie i zacznij podsmażać, dodaj cukier i podgrzewaj, aż jabłka lekko zmiękną i staną się brązowe.
- Włoszczyznę (marchew, seler, ziemniaki i pietruszkę) gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Jajka możesz ugotować w tym samym garnku lub oddzielnie.
- Warzywa kroimy w kostkę i wrzucamy do dużej miski, to samo robimy z jajkami i jabłkami z patelni. Dosypujemy odsączony groszek z puszki. W miseczce robimy sos do sałatki, mieszamy majonez, śmietanę, sok z cytryny, sól i pieprz. Sos dolewamy do składników i mieszamy. Sałatka najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce.