w ,

Ryba po grecku z sekretnym dodatkiem. Lepiej się nie da!

Święta Bożego Narodzenia wypadają już za kilka dni, a my dopinamy ostatnie przygotowania do wielkiego ucztowania. Z pewnością w waszym menu znajdzie się ryba po grecku, czyli świąteczny klasyk. Jej smak możesz podkreślić jednym wyjątkowym składnikiem! Sprawdź recepturę na najlepszą świąteczną rybę!

Ryba po grecku nie ma za wiele wspólnego z tym ciepłym krajem, jednak każdy kojarzy ją właśnie pod taką nazwą.

Ryba po grecku z oliwą

Pierzynka ze słodkich warzyw, krucha ryba i sekretny składnik, jakim jest oliwa. To właśnie ona będzie kropką nad "i" w tym wyjątkowym daniu. Musimy wmieszać ją do sosu i podlać rybę by przeszła całym aromatem.
Sponsorowane
Czas całkowity 40 min.
Czas przygotowywania 40 min.

Składniki

na 10 porcji

Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Zacznij od przygotowania warzyw. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce, cebulę posiekaj w piórka a pora w talarki. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i podsmażamy, aż się zeszkli, dodajemy resztę warzyw i zwiększamy ogień. Warzywa mają się podsmażać przez 5 minut, po tym czasie dolewamy 1,5 szklanki wody i dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz.
  • Całość gotujemy ok. 10 minut, by warzywa zmiękły. Dodajemy koncentrat, cukier i sól. Na sam koniec dolej odrobinę soku z cytryny i oliwę z oliwek.
  • Rybę dzielimy na mniejsze kawałki, osuszamy i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Panierujemy w mące i podsmażamy na patelni.
  • Gotowe filety wstawiamy do półmiska i nakrywamy duszonymi warzywami.

Wartości odżywcze

Ryba po grecku z oliwą
Na porcję przypada:
Kalorie
174.2
Tłuszcze
 
6.7
g
10
%
Węglowodany
 
9.3
g
3
%
Błonnik
 
2.3
g
10
%
Białka
 
19.3
g
39
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane

Zobacz także:

Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli