Spis treści
Święta Bożego Narodzenia wypadają już za kilka dni, a my dopinamy ostatnie przygotowania do wielkiego ucztowania. Z pewnością w waszym menu znajdzie się ryba po grecku, czyli świąteczny klasyk. Jej smak możesz podkreślić jednym wyjątkowym składnikiem! Sprawdź recepturę na najlepszą świąteczną rybę!
Ryba po grecku nie ma za wiele wspólnego z tym ciepłym krajem, jednak każdy kojarzy ją właśnie pod taką nazwą.
Ryba po grecku z oliwą
Składniki
na 10 porcji
- 1 kg filet z dorsza
- 20 g mąka pszenna
- sól
- pieprz
- olej
- 100 g pietruszka
- 500 g marchew
- 100 g seler
- 100 g por (biała część )
- cebula
- 3 łyżka olej
- 4 liść laurowy
- 4 ziele angielskie
- 8 pieprz cytrynowy
- 1 łyżeczka sól
- 3 łyżka koncentrat pomidorowy
- 1/2 cytryna
- łyżka cukier
- pieprz
- 1 łyżka oliwa z oliwek
Sposób przygotowania
- Zacznij od przygotowania warzyw. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce, cebulę posiekaj w piórka a pora w talarki. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i podsmażamy, aż się zeszkli, dodajemy resztę warzyw i zwiększamy ogień. Warzywa mają się podsmażać przez 5 minut, po tym czasie dolewamy 1,5 szklanki wody i dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz.
- Całość gotujemy ok. 10 minut, by warzywa zmiękły. Dodajemy koncentrat, cukier i sól. Na sam koniec dolej odrobinę soku z cytryny i oliwę z oliwek.
- Rybę dzielimy na mniejsze kawałki, osuszamy i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Panierujemy w mące i podsmażamy na patelni.
- Gotowe filety wstawiamy do półmiska i nakrywamy duszonymi warzywami.
Zobacz także: