Spis treści
Sezon chorobowy kwitnie w pełni, ludzie łapią drobne przeziębienia, które warto zwalczyć domowymi sposobami, póki są jeszcze w zalążku. Rozgrzewający napar imbirowy pozwoli nam uporać się z nieprzyjemnymi dolegliwościami w mgnieniu oka. Sprawdź jak go przygotować i ile zażywać, by wyzdrowieć w pełni sił.
W tym miesiącu kolejki do lekarza ciągną się naprawdę daleko. Ludzie mimo dobrego ubierania się na tak zwaną „cebulkę” łapią przeziębienia, które doskwierają im w najprostszych czynnościach. Aby im zapobiec, warto uciekać się do domowych sposobów leczenia: zdrowej żywności, naturalnych syropów i naparów. Dziś przedstawiamy przepis na niezwykle smaczny i rozgrzewający napar imbirowy, który postawi cię na nogi!
Napar imbirowy
Składniki
na 1 litr
- 6 szt goździki
- 3 cm imbir
- 1/2 cynamon laska
- 100 ml sok malinowy
- sok z cytryny
- 2 łyżki miód
- 1 litr woda
Sposób przygotowania
- W czajniku gotujemy ok. litr wody. Do garnka wrzucamy pokrojony imbir, goździki i cynamon. Zalewamy całość wrzątkiem i gotujemy przez 5 minut. Ściągamy garnek z gazu i zostawiamy, by ostygł, następnie dolewamy sok z cytryny, malin i miód. Mieszamy i próbujemy, jeśli napar jest zbyt intensywny, dolewamy przegotowanej wody.
- Pijemy 3 razy dziennie po pół szklanki.
Naprawdę ? :p