w

Robert Makłowicz robi najlepsze tiramisu! Wszystko dzięki sekretnemu składnikowi

Robert Makłowicz Tiramisu
ma-no, Getty Images

Tiramisu to znany włoski deser na podstawie biszkoptów, kawy i śmietanki. Jest mnóstwo wersji tego przysmaku, ale Robert Makłowicz uznaje tylko jedną z nich! Jego zdaniem deser powinien zawierać wszystkie nuty smakowe, ale żadna z nich nie może przytłumić drugiej. Jesteś ciekawa, jakie znalazł na to rozwiązanie? Sprawdź!

Robert Makłowicz to polski kucharz i prezenter telewizyjny. Znany z programów „Robert Makłowicz w podróży” i „Kuchnia polska”. Jego kuchnia opiera się na tradycyjnych przepisach, którym nadał nowoczesny charakter. Członek Akademii Kulinarnej, laureat wielu nagród za swoją działalność kulinarną.

Tiramisu ma wiele odmian, jednak każda z nich zawiera kawę i odrobinę alkoholu, który nie każdy akceptuje. Według Makłowicza deser powinien być wzbogacony o jeszcze jeden składnik, jakim jest aromat pomarańczowy. Brzmi nieco dziwnie, ale to właśnie ta cytrusowa nuta nada świeżości i zrównoważy smaki. Robert Makłowicz lubi eksperymentować z daniami, tym razem padło na tiramisu.

Tiramisu Makłowycza

Świeżo utarta skórka z pomarańczy jest zdecydowanie strzałem w dziesiątkę, jeśli chodzi o tiramisu.
Sponsorowane
Czas całkowity 30 min.
Czas przygotowywania 30 min.

Składniki

na 10 porcji

Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • W naczyniu żaroodpornym układamy podłużne herbatniki, tak by całe dno było nimi pokryte.
  • Parzymy mocną kawę i osładzamy ją 2 łyżkami cukru. Nasączamy biszkopty połową płynu.
  • Do miksera wrzucamy serek mascarpone, cukier, likier i startą skórkę z pomarańczy. Całość miksujemy na gładką masę. Dolewamy sok z wyciśniętej pomarańczy i odrobinę soli.
  • Na nasączane biszkopty wykładamy krem, całość posypujemy kakao, układamy kolejne piętro biszkoptów, nasączamy je kawą i posypujemy kakao. Odstawiamy deser do lodówki na kilka godzin.
Tiramisu Robera Makłowicza

Wartości odżywcze

Tiramisu Makłowycza
Na porcję przypada:
Kalorie
249.8
Tłuszcze
 
11.5
g
18
%
Węglowodany
 
13.5
g
5
%
Błonnik
 
0.6
g
3
%
Białka
 
2
g
4
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane

Tiramisu to pyszny deser wieloporcjowy, który nadaje się na uroczystą kolację. Wygląda bardzo elegancko, a nasączone biszkopty z kremem śmietankowym wręcz rozpływają się w ustach. Robert Makłowicz ma genialny plan na to tiramisu.

Zobacz także:

  • Miniatura:
  • ma-no, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli