Spis treści
Tiramisu to znany włoski deser na podstawie biszkoptów, kawy i śmietanki. Jest mnóstwo wersji tego przysmaku, ale Robert Makłowicz uznaje tylko jedną z nich! Jego zdaniem deser powinien zawierać wszystkie nuty smakowe, ale żadna z nich nie może przytłumić drugiej. Jesteś ciekawa, jakie znalazł na to rozwiązanie? Sprawdź!
Robert Makłowicz to polski kucharz i prezenter telewizyjny. Znany z programów „Robert Makłowicz w podróży” i „Kuchnia polska”. Jego kuchnia opiera się na tradycyjnych przepisach, którym nadał nowoczesny charakter. Członek Akademii Kulinarnej, laureat wielu nagród za swoją działalność kulinarną.
Tiramisu ma wiele odmian, jednak każda z nich zawiera kawę i odrobinę alkoholu, który nie każdy akceptuje. Według Makłowicza deser powinien być wzbogacony o jeszcze jeden składnik, jakim jest aromat pomarańczowy. Brzmi nieco dziwnie, ale to właśnie ta cytrusowa nuta nada świeżości i zrównoważy smaki. Robert Makłowicz lubi eksperymentować z daniami, tym razem padło na tiramisu.
Tiramisu Makłowycza
Składniki
na porcji
- 1 opakowanie biszkopty
- 250 g serek mascarpone
- 1 likier (kawowy lub pomarańczowy)
- skórka z pomarańczy (świeżo utarta)
- 4 łyżki cukier puder
- 250 ml kawa (świeżo parzona)
- 1 wanilia laska
- sok pomarańczowy
- 3 łyżka kakao
- szczypta sól
Sposób przygotowania
- W naczyniu żaroodpornym układamy podłużne herbatniki, tak by całe dno było nimi pokryte.
- Parzymy mocną kawę i osładzamy ją 2 łyżkami cukru. Nasączamy biszkopty połową płynu.
- Do miksera wrzucamy serek mascarpone, cukier, likier i startą skórkę z pomarańczy. Całość miksujemy na gładką masę. Dolewamy sok z wyciśniętej pomarańczy i odrobinę soli.
- Na nasączane biszkopty wykładamy krem, całość posypujemy kakao, układamy kolejne piętro biszkoptów, nasączamy je kawą i posypujemy kakao. Odstawiamy deser do lodówki na kilka godzin.
Wartości odżywcze
Tiramisu to pyszny deser wieloporcjowy, który nadaje się na uroczystą kolację. Wygląda bardzo elegancko, a nasączone biszkopty z kremem śmietankowym wręcz rozpływają się w ustach. Robert Makłowicz ma genialny plan na to tiramisu.
Zobacz także:
- Szarlotka z patelni. Śniadanie w formie deseru!
- Czujesz pieczenie w przełyku? Na zgagę najlepszy będzie kubek tego deseru!