w

Racuchy z babcinego przepisu. Puszyste niczym chmurka

Racuchy to mój smak dzieciństwa. Robiła je moja mama, najczęściej posypywała placuszki cukrem pudrem lub dodawała do ciasta kawałki banana i jabłka. Tego smaku zdecydowanie nie da się zapomnieć.

Racuchy babci

Racuchy możesz podawać solo lub w towarzystwie dodatków. Obronią się w każdej postaci! Placuszki smażymy na małym ogniu, który pobudzi pulchne ciasto do wzrostu i da pewność, że środek nie będzie surowy.
Czas całkowity 1 godz. 15 min.
Czas przygotowywania 1 godz.
Czas gotowania 15 min.

Sposób przygotowania

  • Przygotuj zaczyn na placuszki: drożdże pokrusz i wsyp do miski, następnie wlej ciepłe mleko, dodaj mąkę, cukier wanilinowy i delikatnie wymieszaj.
  • Miskę przykryj ściereczką i zostaw do spulchnienia ciasta.
  • Gdy ciasto urośnie dodaj jajko, resztę mąki oraz spirytus. Wymieszaj składniki i ponownie zostaw na 30 minut do wyrośnięcia. Racuchy smaż na oleju, utrzymuj mały ogień, dzięki temu placuszki nie będą surowe w środku.

Składniki

na 4 porcje

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli