w

Racuchy z babcinego przepisu. Puszyste niczym chmurka

Racuchy to mój smak dzieciństwa. Robiła je moja mama, najczęściej posypywała placuszki cukrem pudrem lub dodawała do ciasta kawałki banana i jabłka. Tego smaku zdecydowanie nie da się zapomnieć.

Racuchy możesz podawać solo lub w towarzystwie dodatków. Obronią się w każdej postaci! Placuszki smażymy na małym ogniu, który pobudzi pulchne ciasto do wzrostu i da pewność, że środek nie będzie surowy.
Sponsorowane
Czas całkowity 1 godzina 15 minuty
Czas przygotowywania 1 godzina
Czas gotowania 15 minuty
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Przygotuj zaczyn na placuszki: drożdże pokrusz i wsyp do miski, następnie wlej ciepłe mleko, dodaj mąkę, cukier wanilinowy i delikatnie wymieszaj.
  • Miskę przykryj ściereczką i zostaw do spulchnienia ciasta.
  • Gdy ciasto urośnie dodaj jajko, resztę mąki oraz spirytus. Wymieszaj składniki i ponownie zostaw na 30 minut do wyrośnięcia. Racuchy smaż na oleju, utrzymuj mały ogień, dzięki temu placuszki nie będą surowe w środku.

Składniki

na 4 porcje

Wartości odżywcze Zobacz

Racuchy babci
Na porcję przypada:
Kalorie
651.5
Tłuszcze
 
10.6
g
16
%
Węglowodany
 
117.5
g
39
%
Błonnik
 
4.8
g
20
%
Białka
 
18.9
g
38
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.