w

Pyzy z farszem z niemieckiego przepisu. Nadzienie znacznie różni się od tego, które znamy

Pyzy z farszem
Q77photo, Getty Images

Pyzy z farszem to proste, polskie danie, które zachwyca nie tylko naszych rodaków. Za granicą możemy się doszukiwać czegoś podobnego, a nasz zachodni sąsiad ma na nie ciekawą recepturę! Główna różnica leży w farszu, który jest wykonywany z pieczywa, oliwy i ziół. Nie przypomina naszego mięsnego nadzienia, ale nie oznacza to, że pyzy są gorsze w smaku!

Jeśli akurat nie masz pod ręką mięsa mielonego, a marzy Ci się zrobić pyzy z nadzieniem, może wypróbujesz nieco innego przepisu. Tłusta kluseczka będzie skrywać farsz z chleba i ziół. Pieczywo może być nie pierwszej świeżości, gdyż pod wpływem obróbki zmięknie. Nie bój się eksperymentować w kuchni, może wyjść bardzo smacznie!

Niemieckie pyzy

Pyzy z mięsnym nadzieniem zostaw na później, dziś zrób coś nowego i zaskocz bliskich ciekawą potrawą.
Sponsorowane
Czas całkowity 1 godz.
Czas przygotowywania 40 min.
Czas gotowania 20 min.

Składniki

na 4 porcje

ciasto

farsz

Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Zacznij od ugotowania ziemniaków. Na patelni rozgrzej mało i wrzuć pokrojone pieczywo, wszystko posyp ziołami prowansalskimi. Podpiecz grzanki, by były rumiane.
  • Ugotowane ziemniaki zagniatamy tłuczkiem, lekko studzimy i dorzucamy dwa jajka, mąkę i wszystkie przyprawy.
  • Z przygotowanej masy formujemy kulki, rozpłaszczamy je, wrzucamy odrobinę grzanek i zawijamy ciasto do środka, by ukryć wnętrze.
  • W garnku gotujemy osoloną wodę, wrzucamy pyzy i gotujemy 20 minut od wypłynięcia.
  • Podajemy polane okrasą z podsmażonej cebulki.

Wartości odżywcze

Niemieckie pyzy
Na porcję przypada:
Kalorie
547.8
Tłuszcze
 
6.7
g
10
%
Węglowodany
 
102.8
g
34
%
Błonnik
 
8.8
g
37
%
Białka
 
19.1
g
38
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane

Próbowaliście kiedyś takiego specjału? Jeśli nie, zachęcamy do eksperymentowania w kuchni, gdyż czasami możemy się bardzo pozytywnie zaskoczyć. Nieoczywiste połączenia czekają na wyciągnięcie ręki! Pyzy z chlebowym farszem są idealnym przykładem.

Zobacz również:

  • Miniatura:
  • Q77photo, Getty Images
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli