Spis treści
Pyzy z farszem to proste, polskie danie, które zachwyca nie tylko naszych rodaków. Za granicą możemy się doszukiwać czegoś podobnego, a nasz zachodni sąsiad ma na nie ciekawą recepturę! Główna różnica leży w farszu, który jest wykonywany z pieczywa, oliwy i ziół. Nie przypomina naszego mięsnego nadzienia, ale nie oznacza to, że pyzy są gorsze w smaku!
Jeśli akurat nie masz pod ręką mięsa mielonego, a marzy Ci się zrobić pyzy z nadzieniem, może wypróbujesz nieco innego przepisu. Tłusta kluseczka będzie skrywać farsz z chleba i ziół. Pieczywo może być nie pierwszej świeżości, gdyż pod wpływem obróbki zmięknie. Nie bój się eksperymentować w kuchni, może wyjść bardzo smacznie!
Niemieckie pyzy
Składniki
na porcje
ciasto
- 600 g ziemniaki
- 2 szt jajko
- 100 g mąka pszenna
- 1 szczypta gałka muszkatołowa
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
farsz
- 2 szklanki chleb (pokrojony w kostkę)
- 100 g masło
- 1/2 łyżeczka zioła prowansalskie
Sposób przygotowania
- Zacznij od ugotowania ziemniaków. Na patelni rozgrzej mało i wrzuć pokrojone pieczywo, wszystko posyp ziołami prowansalskimi. Podpiecz grzanki, by były rumiane.
- Ugotowane ziemniaki zagniatamy tłuczkiem, lekko studzimy i dorzucamy dwa jajka, mąkę i wszystkie przyprawy.
- Z przygotowanej masy formujemy kulki, rozpłaszczamy je, wrzucamy odrobinę grzanek i zawijamy ciasto do środka, by ukryć wnętrze.
- W garnku gotujemy osoloną wodę, wrzucamy pyzy i gotujemy 20 minut od wypłynięcia.
- Podajemy polane okrasą z podsmażonej cebulki.
Wartości odżywcze
Próbowaliście kiedyś takiego specjału? Jeśli nie, zachęcamy do eksperymentowania w kuchni, gdyż czasami możemy się bardzo pozytywnie zaskoczyć. Nieoczywiste połączenia czekają na wyciągnięcie ręki! Pyzy z chlebowym farszem są idealnym przykładem.
Zobacz również:
- Szare kluski rozpadają się podczas gotowania? Musisz zastosować złotą proporcję mąki do ziemniaków
- Leniwe kluski na słodko bez gotowania. Chrupiąca przekąska z tradycyjnego dania