w

Konfitura z czosnku. Przepis Ewy Wachowicz na pastę do kanapki

Tradycyjne kanapki możesz urozmaicić różnymi pastami, które spokojnie mogą zastąpić masło. W sklepach mamy pełno gotowców, ale powszechnie wiadomo, że takie produkty obfitują w duże ilości wzmacniaczy smaku i konserwantów. Taka domowa pasta robi się praktycznie sama, wystarczy dobrze połączyć składniki i dać im czas na przejście aromatem.

Konfitura z czosnku

Czosnek to popularna przyprawa, używana w praktycznie każdym daniu. Bogaty smak i lecznicze działanie sprawia, że czosnek towarzyszy nam prawię zawsze. Jak wszystko, ma wady, a konkretnie jedną – nieprzyjemną woń, która zostaje w naszym oddechu na długo. Na szczęście czosnek poddany obróbce traci część zapachu.
[the_ad_placement id=”content_recipe_1″]
Czas całkowity 45 min.
Czas przygotowywania 5 min.
Czas gotowania 40 min.
[the_ad_placement id=”content_recipe_2″]

Sposób przygotowania

  • Ząbki czosnku obierz z łupiny i wrzuć do garnka. Dodaj rozmaryn, pieprz, tymianek oraz sól i pieprz. Zalej wszystko oliwą.
  • Całość podgrzewaj przez 40 minut. Po tym czasie przelej zawartość do wyparzonych słoików. Przechowuj w lodówce.
Jeśli chcesz by pasta miała jednolitą konsystencję, zblenduj wszystko, gdy czosnek zmięknie.

Składniki

na 200 ml

Zobacz
Przepis od: Ewa Wachowicz
Ocena:
(głosy: 3 )
[the_ad_placement id=”content_recipe_3″]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    2 komentarzy

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli