Tradycyjne kanapki możesz urozmaicić różnymi pastami, które spokojnie mogą zastąpić masło. W sklepach mamy pełno gotowców, ale powszechnie wiadomo, że takie produkty obfitują w duże ilości wzmacniaczy smaku i konserwantów. Taka domowa pasta robi się praktycznie sama, wystarczy dobrze połączyć składniki i dać im czas na przejście aromatem.
Konfitura z czosnku
Czosnek to popularna przyprawa, używana w praktycznie każdym daniu. Bogaty smak i lecznicze działanie sprawia, że czosnek towarzyszy nam prawię zawsze. Jak wszystko, ma wady, a konkretnie jedną – nieprzyjemną woń, która zostaje w naszym oddechu na długo. Na szczęście czosnek poddany obróbce traci część zapachu.
[the_ad_placement id=”content_recipe_1″]
Czas całkowity 45 min.min.
Czas przygotowywania 5 min.min.
Czas gotowania 40 min.min.
[the_ad_placement id=”content_recipe_2″]
Sposób przygotowania
Ząbki czosnku obierz z łupiny i wrzuć do garnka. Dodaj rozmaryn, pieprz, tymianek oraz sól i pieprz. Zalej wszystko oliwą.
Całość podgrzewaj przez 40 minut. Po tym czasie przelej zawartość do wyparzonych słoików. Przechowuj w lodówce.
Jeśli chcesz by pasta miała jednolitą konsystencję, zblenduj wszystko, gdy czosnek zmięknie.
Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych. Napisz do Oli
2 komentarzy