w

Przepis na tort wiedeński. Receptura z 2001 roku!

tort wiedeński
alisafarov, Getty Images

Wkrótce obchodzisz urodziny lub masz imprezę rodzinną, na której tort będzie głównym elementem wieczoru? Jeśli tak, mamy dla Ciebie genialny przepis na tort wiedeński z receptury, która ma aż 22 lata i w dalszym ciągu podbija serca gości.

Tort wiedeński mojej babci

Moja babcia dała mi ten przepis prosto z gazetki kulinarnej, która pochodzi z 2001 roku! Kiedy internet nie był tak powszechny i mało kto mógł pozwolić sobie na telefon komórkowy, przepisy kulinarne zapisywano w zeszytach i wycinano je z gazetek. Być może twoja mama lub babcia posiadają taki zeszyt, obfity w cenne wskazówki i przepisy.

Tort wiedeński

Wspólne chwile z rodziną zaostrzają apetyt, zwłaszcza na słodycze. Domowy tort wiedeński to połączenie pysznego kremu z odpowiednio wypieczonymi biszkoptami i lukrową polewą.
[the_ad_placement id=”content_recipe_1″]
Czas całkowity 6 godz.
Czas przygotowywania 5 godz.
Czas gotowania 1 godz.

Składniki

na 15 kawałków

ciasto

krem

polewa

[the_ad_placement id=”content_recipe_2″]

Sposób przygotowania

  • Masło i jajka muszą być w temperaturze pokojowej.
  • W szklance z wodą rozmieszać sól. W rondelku roztapiamy 70 g masła, do miski przesiewamy mąkę. Mieszamy wszystkie składniki na klejącą masę. Z masy formujemy prostokąt, zawijamy go w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
  • Masło ucieramy mikserem i wykładamy na folię spożywczą w formie prostokąta, by powstał cienki blat. Wstawiamy masło w folii do lodówki i chłodzimy 2 godziny.
  • Schłodzone ciasto wyciągamy i wałkujemy na prostokąt o grubości 2 cm. Schłodzone masło kładziemy na środku prostokąta, tak by rogi znajdowały się pośrodku boków ciasta. Rogi ciasta łączymy nad masłem, formując kopertę i dokładnie zaklejając masło wewnątrz.
  • Ciasto wałkujemy na długi prostokąt. Ciasto składamy na trzy części i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
  • Po tym czasie wałkujemy ciasto na prostokąt i ponownie składamy na 3 części i wstawiamy do lodówki na 20 minut. Powtarzamy czynność 3 razy. Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 kawałki i wałkujemy je na okrągłe blaty odpowiadające obwodowi tortownicy.
  • Pieczemy je w 200*C ok. 10-15 min aż będą rumiane.
  • Czas na krem. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę. Pod koniec dosypujemy przesianą mąkę. Po wymieszaniu wąskim strumieniem dolewamy gorące mleko i intensywnie mieszamy masę. Kiedy składniki się połączą, stawiamy masę na małym ogniu i czekamy, aż zgęstnieje. Przygotowany krem ląduje na wystudzonych blatach ciasta.
  • Na sam koniec robimy polewę lukrową. Białka ubijamy, dodajemy cukier puder i sok cytrynowy. Górę tortu oblewamy lukrem i wstawiamy do chłodziarki na godzinę.
tort wiedeński
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
[the_ad_placement id=”content_recipe_3″]

Tort wiedeński ma swój sekret. Jest nim kruche ciasto, podobne do ciasta francuskiego. Zrobienie go wymaga sporo czasu, ale jest znacznie lepsze niż to ze sklepu. Wypróbuj, a z pewnością się nie zawiedziesz!

Zobacz również:

  • Miniatura:
  • alisafarov, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli