Spis treści
Wkrótce obchodzisz urodziny lub masz imprezę rodzinną, na której tort będzie głównym elementem wieczoru? Jeśli tak, mamy dla Ciebie genialny przepis na tort wiedeński z receptury, która ma aż 22 lata i w dalszym ciągu podbija serca gości.
Tort wiedeński mojej babci
Moja babcia dała mi ten przepis prosto z gazetki kulinarnej, która pochodzi z 2001 roku! Kiedy internet nie był tak powszechny i mało kto mógł pozwolić sobie na telefon komórkowy, przepisy kulinarne zapisywano w zeszytach i wycinano je z gazetek. Być może twoja mama lub babcia posiadają taki zeszyt, obfity w cenne wskazówki i przepisy.
Tort wiedeński
Składniki
na kawałków
ciasto
- 200 ml woda (zimna)
- 14 g sól
- 600 g masło
- 500 g mąka pszenna
krem
- 2 szklanka mleko
- 7 żółtko
- 1 łyżka mąka ziemniaczana
- 200 g cukier
polewa
- 2 białko jaja
- 1 szklanka cukier puder
- 1 łyżka sok z cytryny
Sposób przygotowania
- Masło i jajka muszą być w temperaturze pokojowej.
- W szklance z wodą rozmieszać sól. W rondelku roztapiamy 70 g masła, do miski przesiewamy mąkę. Mieszamy wszystkie składniki na klejącą masę. Z masy formujemy prostokąt, zawijamy go w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
- Masło ucieramy mikserem i wykładamy na folię spożywczą w formie prostokąta, by powstał cienki blat. Wstawiamy masło w folii do lodówki i chłodzimy 2 godziny.
- Schłodzone ciasto wyciągamy i wałkujemy na prostokąt o grubości 2 cm. Schłodzone masło kładziemy na środku prostokąta, tak by rogi znajdowały się pośrodku boków ciasta. Rogi ciasta łączymy nad masłem, formując kopertę i dokładnie zaklejając masło wewnątrz.
- Ciasto wałkujemy na długi prostokąt. Ciasto składamy na trzy części i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
- Po tym czasie wałkujemy ciasto na prostokąt i ponownie składamy na 3 części i wstawiamy do lodówki na 20 minut. Powtarzamy czynność 3 razy. Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 kawałki i wałkujemy je na okrągłe blaty odpowiadające obwodowi tortownicy.
- Pieczemy je w 200*C ok. 10-15 min aż będą rumiane.
- Czas na krem. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę. Pod koniec dosypujemy przesianą mąkę. Po wymieszaniu wąskim strumieniem dolewamy gorące mleko i intensywnie mieszamy masę. Kiedy składniki się połączą, stawiamy masę na małym ogniu i czekamy, aż zgęstnieje. Przygotowany krem ląduje na wystudzonych blatach ciasta.
- Na sam koniec robimy polewę lukrową. Białka ubijamy, dodajemy cukier puder i sok cytrynowy. Górę tortu oblewamy lukrem i wstawiamy do chłodziarki na godzinę.
Wartości odżywcze
Tort wiedeński ma swój sekret. Jest nim kruche ciasto, podobne do ciasta francuskiego. Zrobienie go wymaga sporo czasu, ale jest znacznie lepsze niż to ze sklepu. Wypróbuj, a z pewnością się nie zawiedziesz!
Zobacz również: