Spis treści
Chyba zgodzisz się ze mną, że sprawdzony przepis na keks powinien znaleźć się w każdym domu. Dziś zdradzimy, co należy zrobić, aby był idealnie wilgotny.
Uwielbiam domowe wypieki. A te w wykonaniu mojej mamy lub babci to już w ogóle prawdziwy sztos. Często również staram się odwzorować ich przepisy we własnej kuchni. Mogłabym jeść je na okrągło i nigdy nie miałabym ich dość.
Nie inaczej jest również w przypadku przepisu na keks. I jak się okazuje, oprócz odpowiednich składników i proporcji, duże znaczenie ma tutaj pewien istotny trik. Jaki? Tego dowiesz się już za moment!
Przepis na keks – co zrobić, aby był idealnie wilgotny?
Otóż jeśli zależy nam, aby upieczony keks był idealnie wilgotny, należy zająć się w odpowiedni sposób bakaliami. Nie wystarczy, że dodasz pyszną mieszankę do ciasta. Zanim ich użyjesz, najpierw zalej je mocnym wywarem herbacianym i odstaw na całą noc.
Dzięki temu prostemu trikowi masz pewność, że keks wyjdzie idealnie wilgotny za każdym razem. Koniec z przesuszonym ciastem, które kruszy się w rękach i nie sposób je pokroić na mniejsze kawałki.
Mocno wilgotny keks domowej roboty
Składniki
na porcji
- 300 g mąka
- 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
- 5 szt. jajko
- 1,5 łyżki śmietana (18%)
- 200 g masło
- 150 g cukier puder
- 350 g bakalie
Sposób przygotowania
- Zgodnie z trikiem, który opisaliśmy wyżej, namocz bakalie w herbacie dzień wcześniej.
- Pracę nad domowym ciastem rozpocznij od połączenia przy pomocy miksera miękkiego masła i cukru pudru. Rób to powoli, małymi partiami.
- Kiedy już uzyskasz konsystencję puszystego puchu, zacznij dodawać powoli po jednym jajku.
- Na koniec dodaj do powstałej mieszanki przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia oraz śmietanę.
- Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Kiedy już uzyskasz jednolitą konsystencję, możesz przejść do kolejnego kroku.
- Do mieszanki dodaj bakalie nasączone w herbacie.
- Po połączeniu składników, przełóż ciasto do formy.
- Keks należy piec ok. godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Po upieczeniu możesz udekorować go domowym lukrem, polewą czekoladową lub cukrem pudrem.
- Smacznego!
Wartości odżywcze
Teraz masz już nie tylko sprawdzony przepis na keks, ale znasz też przydatny trik. Dzięki niemu domowe ciasto będzie idealnie wilgotne. Chyba nie muszę dodawać, że wszyscy domownicy i goście będą zachwycać się jego smakiem. Uwierz na słowo, już od samego patrzenia na to pyszne ciacho można zrobić się głodnym!
Zobacz także: Faworki siostry Anastazji są mega kruche dzięki jednemu trikowi
Jeden komentarz