w

Przepis na keks. Nasze mamy wiedzą co zrobić, aby był wilgotny

przepis na keks
Sarsmis, Getty Images

Chyba zgodzisz się ze mną, że sprawdzony przepis na keks powinien znaleźć się w każdym domu. Dziś zdradzimy, co należy zrobić, aby był idealnie wilgotny.

Uwielbiam domowe wypieki. A te w wykonaniu mojej mamy lub babci to już w ogóle prawdziwy sztos. Często również staram się odwzorować ich przepisy we własnej kuchni. Mogłabym jeść je na okrągło i nigdy nie miałabym ich dość.

Nie inaczej jest również w przypadku przepisu na keks. I jak się okazuje, oprócz odpowiednich składników i proporcji, duże znaczenie ma tutaj pewien istotny trik. Jaki? Tego dowiesz się już za moment!

Przepis na keks – co zrobić, aby był idealnie wilgotny?

Otóż jeśli zależy nam, aby upieczony keks był idealnie wilgotny, należy zająć się w odpowiedni sposób bakaliami. Nie wystarczy, że dodasz pyszną mieszankę do ciasta. Zanim ich użyjesz, najpierw zalej je mocnym wywarem herbacianym i odstaw na całą noc.

Dzięki temu prostemu trikowi masz pewność, że keks wyjdzie idealnie wilgotny za każdym razem. Koniec z przesuszonym ciastem, które kruszy się w rękach i nie sposób je pokroić na mniejsze kawałki.

Mocno wilgotny keks domowej roboty

Keks kojarzy mi się z deserem u Babci! Ten smak zapamiętam do końca życia.
Sponsorowane
Czas całkowity 1 godz. 30 min.
Czas przygotowywania 30 min.
Pieczenie: 1 godz.

Składniki

na 10 porcji

Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Zgodnie z trikiem, który opisaliśmy wyżej, namocz bakalie w herbacie dzień wcześniej.
  • Pracę nad domowym ciastem rozpocznij od połączenia przy pomocy miksera miękkiego masła i cukru pudru. Rób to powoli, małymi partiami.
  • Kiedy już uzyskasz konsystencję puszystego puchu, zacznij dodawać powoli po jednym jajku.
  • Na koniec dodaj do powstałej mieszanki przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia oraz śmietanę.
  • Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Kiedy już uzyskasz jednolitą konsystencję, możesz przejść do kolejnego kroku.
  • Do mieszanki dodaj bakalie nasączone w herbacie.
  • Po połączeniu składników, przełóż ciasto do formy.
  • Keks należy piec ok. godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  • Po upieczeniu możesz udekorować go domowym lukrem, polewą czekoladową lub cukrem pudrem.
  • Smacznego!
przepis na keks

Wartości odżywcze

Mocno wilgotny keks domowej roboty
Na porcję przypada:
Kalorie
267.3
Tłuszcze
 
3.3
g
5
%
Węglowodany
 
58.4
g
19
%
Błonnik
 
3.4
g
14
%
Białka
 
4
g
8
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane

Teraz masz już nie tylko sprawdzony przepis na keks, ale znasz też przydatny trik. Dzięki niemu domowe ciasto będzie idealnie wilgotne. Chyba nie muszę dodawać, że wszyscy domownicy i goście będą zachwycać się jego smakiem. Uwierz na słowo, już od samego patrzenia na to pyszne ciacho można zrobić się głodnym!

Zobacz także: Faworki siostry Anastazji są mega kruche dzięki jednemu trikowi

  • Miniatura:
  • Sarsmis, Getty Images
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani