w

Przepis na gołąbki z kurczakiem. Do tego w lżejszym wydaniu

gołąbki z kurczakiem
roxanabalint, Getty Images

Co powiesz na gołąbki z kurczakiem w roli głównej? Już za moment dowiesz się, jak je zrobić. Będzie smacznie, oryginalnie i ciekawie!

Jeśli śledzisz moje artykuły od dłuższego czasu, doskonale wiesz, że uwielbiam, kiedy w kuchni dzieje się, jak najwięcej. Dlatego przynajmniej raz w tygodniu oprócz gotowania zwykłych posiłków, próbuje też przyrządzić coś zupełnie innego. Tak, aby nie zrobiło się zbyt nudno i żeby poznać jednocześnie nowe i ciekawe kombinacje smakowe. Bardzo często zostają one ze mną na dłużej, z czego zadowolona jest również cała moja rodzina.

Nowa odsłona tradycyjnego dania – gołąbki z kurczakiem

Kiedy więc usłyszałam, że można do farszu na gołąbki dodać kurczaka, wiedziałam, że muszę przetestować ten przepis. I to z kilku powodów. Po pierwsze, uwielbiam gołąbki i jakaś ciekawa odmiana zawsze jest mile widziana. Po drugie, lubię też dania z drobiem w roli głównej. Co więcej, dzisiejszy przepis na gołąbki pozwoli Ci przygotować pyszne danie w lżejszym wydaniu. Czego chcieć więcej?

Gołąbki z kurczakiem

Tak pysznych gołąbków jeszcze nie jadłam! To po prostu idealna kombinacja smakowa, której nie możesz przegapić!
Sponsorowane
Czas całkowity 1 godz.
Czas przygotowywania 30 min.
Pieczenie: 30 min.

Składniki

na 10 porcji

Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Pracę nad przepisem rozpoczynamy od ugotowania kapusty oraz ryżu.
  • W międzyczasie mielimy filety z kurczaka. Możemy również go posiekać, tylko należy pamiętać, żeby zrobić to bardzo drobno.
  • Do mięsa dodajemy przyprawy, podsmażoną na złoty kolor cebulę oraz jajka.
  • Po dokładnym wymieszaniu składników, do miski dodajemy wcześniej ugotowany ryż.
  • Następnie przekładamy powstałą mieszankę do wcześniej przygotowanych liści kapusty i zwijamy na gołąbki.
  • Gołąbki pieczemy w piekarniku z dodatkiem bulionu warzywnego ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  • Smacznego!
gołąbki z kurczakiem

Wartości odżywcze

Gołąbki z kurczakiem
Na porcję przypada:
Kalorie
141.7
Tłuszcze
 
0.9
g
1
%
Węglowodany
 
25.7
g
9
%
Błonnik
 
2.7
g
11
%
Białka
 
7.8
g
16
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane

Oczywiście gotowe gołąbki najlepiej serwować z ulubionym sosem. I tu świetnie sprawdzi się zarówno sos pomidorowy, jak i grzybowy. Wybierz opcję, która jest bliższa Twojemu sercu!

No i na koniec nie mogę zapomnieć o najważniejszym. Jaki rodzaj gołąbków jest Twoim ulubionym? Wolisz te tradycyjne, a może Twoim faworytem są zupełnie inne połączenia smakowe? Wiem, że dużą popularnością oprócz gołąbków z ryżem, cieszą się również te z ziemniakami i kaszą. Jaki wariant najczęściej pojawia się w Twoim domu?

Zobacz także: Twarogowe placuszki z bananem i masłem orzechowym. Żadnego cukru w składzie

  • Miniatura:
  • roxanabalint, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    2 komentarzy

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani