Spis treści
Co powiesz na gołąbki z kurczakiem w roli głównej? Już za moment dowiesz się, jak je zrobić. Będzie smacznie, oryginalnie i ciekawie!
Jeśli śledzisz moje artykuły od dłuższego czasu, doskonale wiesz, że uwielbiam, kiedy w kuchni dzieje się, jak najwięcej. Dlatego przynajmniej raz w tygodniu oprócz gotowania zwykłych posiłków, próbuje też przyrządzić coś zupełnie innego. Tak, aby nie zrobiło się zbyt nudno i żeby poznać jednocześnie nowe i ciekawe kombinacje smakowe. Bardzo często zostają one ze mną na dłużej, z czego zadowolona jest również cała moja rodzina.
Nowa odsłona tradycyjnego dania – gołąbki z kurczakiem
Kiedy więc usłyszałam, że można do farszu na gołąbki dodać kurczaka, wiedziałam, że muszę przetestować ten przepis. I to z kilku powodów. Po pierwsze, uwielbiam gołąbki i jakaś ciekawa odmiana zawsze jest mile widziana. Po drugie, lubię też dania z drobiem w roli głównej. Co więcej, dzisiejszy przepis na gołąbki pozwoli Ci przygotować pyszne danie w lżejszym wydaniu. Czego chcieć więcej?
Gołąbki z kurczakiem
Składniki
na porcji
Sposób przygotowania
- Pracę nad przepisem rozpoczynamy od ugotowania kapusty oraz ryżu.
- W międzyczasie mielimy filety z kurczaka. Możemy również go posiekać, tylko należy pamiętać, żeby zrobić to bardzo drobno.
- Do mięsa dodajemy przyprawy, podsmażoną na złoty kolor cebulę oraz jajka.
- Po dokładnym wymieszaniu składników, do miski dodajemy wcześniej ugotowany ryż.
- Następnie przekładamy powstałą mieszankę do wcześniej przygotowanych liści kapusty i zwijamy na gołąbki.
- Gołąbki pieczemy w piekarniku z dodatkiem bulionu warzywnego ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Smacznego!
Wartości odżywcze
Oczywiście gotowe gołąbki najlepiej serwować z ulubionym sosem. I tu świetnie sprawdzi się zarówno sos pomidorowy, jak i grzybowy. Wybierz opcję, która jest bliższa Twojemu sercu!
No i na koniec nie mogę zapomnieć o najważniejszym. Jaki rodzaj gołąbków jest Twoim ulubionym? Wolisz te tradycyjne, a może Twoim faworytem są zupełnie inne połączenia smakowe? Wiem, że dużą popularnością oprócz gołąbków z ryżem, cieszą się również te z ziemniakami i kaszą. Jaki wariant najczęściej pojawia się w Twoim domu?
Zobacz także: Twarogowe placuszki z bananem i masłem orzechowym. Żadnego cukru w składzie
2 komentarzy