w

Przepis na ekspresowe rogaliki drożdżowe. Szybciej się nie da!

rogaliki drożdżowe
nimis69, Getty Images Signature

Domowe rogaliki drożdżowe to największa uczta dla podniebienia. Wiemy, co zrobić, aby przygotować je w mgnieniu oka. Po prostu palce lizać!

Uwielbiam domowe wypieki. A mięciutkie i puszyste rogale z ulubioną konfiturą to już w ogóle strzał w 10! Takie słodkości sprawdzają się w moim domu zarówno w formie niedzielnego deseru, pysznego śniadania, czy słodkiego dodatku do południowej kawy.

Rogale domowej roboty uwielbiają również moje maluchy. Co więcej, lubią pomagać mi przy ich przygotowaniu. Zawsze mamy przy tym mnóstwo frajdy, więc polecam z całego serca taki sposób na spędzenie czasu ze swoimi dziećmi.

Jak zrobić rogaliki drożdżowe w mgnieniu oka?

To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Pewnie przygotowanie drożdżowych rogalików kojarzy Ci się z długim procesem wyrastania ciasta, przez co zrobienie domowych wypieków może wydłużyć się nawet do kilku godzin. Otóż nie zawsze musi tak być. I dzisiejszy przepis jest tego najlepszym dowodem.

W czym tkwi cały sekret? Dziś zrezygnujemy z tradycyjnego rozczynu na bazie świeżych drożdży. Zastąpimy je suchymi drożdżami, które możemy dodać od razu do pozostałych składników. Bez czekania na wyrośnięcie rozczynu w ciepłym miejscu. Gotowego ciasta nie będziemy musieli również odstawiać do podwojenia swojej objętości. Domowe rogaliki pięknie wyrosną nam w piekarniku, podczas pieczenia. I to wszystko!

Ekspresowe rogaliki drożdżowe

Drożdżowe wypieki należą do mich ulubionych! Warto poczekać aż ciasto wyrośnie!
Sponsorowane
Czas całkowity 45 min.
Czas przygotowywania 25 min.
Pieczenie: 20 min.

Składniki

na 25 szt.

Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Na początek przesiej mąkę przez sitko. Dzięki temu domowe rogaliki będą jeszcze bardziej puszyste.
  • Następnie dodaj do niej cukier, drożdże oraz sól.
  • W osobnej misce połącz roztrzepane jajka i ciepłe mleko. Dopiero kiedy składniki dobrze się połączą, możesz dodać je do miski z suchymi składnikami.
  • Zacznij wyrabiać ciasto. Co jakiś czas, dodaj również do miski część rozpuszczonego i ostudzonego wcześniej masła.
  • Kiedy już uzyskasz formę jednolitego ciasta, podziel je na mniejsze części i rozwałkuj każdy element na cienki placek.
  • Podziel ciasto na mniejsze trójkąty. Na brzegu najkrótszego boku umieść ulubioną konfiturę, po czym zwiń trójkąt w rogalik.
  • Rogaliki ułóż w formie do pieczenia. Wcześniej zabezpiecz ją papierem do pieczenia.
  • Aby rogaliki nabrały złocistych rumieńców, przed włożeniem ich do piekarnika, posmaruj je roztrzepanym jajkiem przy pomocy kuchennego pędzelka.
  • Rogaliki piecz przez 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  • Przed podaniem możesz dodatkowo je udekorować domowym lukrem, polewą czekoladową lub cukrem pudrem.
  • Smacznego!
rogaliki drożdżowe

Wartości odżywcze

Ekspresowe rogaliki drożdżowe
Na porcję przypada:
Kalorie
123.3
Tłuszcze
 
3.4
g
5
%
Węglowodany
 
19.3
g
6
%
Błonnik
 
1.3
g
5
%
Białka
 
3.5
g
7
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane

Zobacz także: A może ciasteczko? Szybkie słodycze z ciasta francuskiego!

  • Miniatura:
  • nimis69, Getty Images Signature
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani