Spis treści
Domowe rogaliki drożdżowe to największa uczta dla podniebienia. Wiemy, co zrobić, aby przygotować je w mgnieniu oka. Po prostu palce lizać!
Uwielbiam domowe wypieki. A mięciutkie i puszyste rogale z ulubioną konfiturą to już w ogóle strzał w 10! Takie słodkości sprawdzają się w moim domu zarówno w formie niedzielnego deseru, pysznego śniadania, czy słodkiego dodatku do południowej kawy.
Rogale domowej roboty uwielbiają również moje maluchy. Co więcej, lubią pomagać mi przy ich przygotowaniu. Zawsze mamy przy tym mnóstwo frajdy, więc polecam z całego serca taki sposób na spędzenie czasu ze swoimi dziećmi.
Jak zrobić rogaliki drożdżowe w mgnieniu oka?
To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Pewnie przygotowanie drożdżowych rogalików kojarzy Ci się z długim procesem wyrastania ciasta, przez co zrobienie domowych wypieków może wydłużyć się nawet do kilku godzin. Otóż nie zawsze musi tak być. I dzisiejszy przepis jest tego najlepszym dowodem.
W czym tkwi cały sekret? Dziś zrezygnujemy z tradycyjnego rozczynu na bazie świeżych drożdży. Zastąpimy je suchymi drożdżami, które możemy dodać od razu do pozostałych składników. Bez czekania na wyrośnięcie rozczynu w ciepłym miejscu. Gotowego ciasta nie będziemy musieli również odstawiać do podwojenia swojej objętości. Domowe rogaliki pięknie wyrosną nam w piekarniku, podczas pieczenia. I to wszystko!
Ekspresowe rogaliki drożdżowe
Składniki
na szt.
Sposób przygotowania
- Na początek przesiej mąkę przez sitko. Dzięki temu domowe rogaliki będą jeszcze bardziej puszyste.
- Następnie dodaj do niej cukier, drożdże oraz sól.
- W osobnej misce połącz roztrzepane jajka i ciepłe mleko. Dopiero kiedy składniki dobrze się połączą, możesz dodać je do miski z suchymi składnikami.
- Zacznij wyrabiać ciasto. Co jakiś czas, dodaj również do miski część rozpuszczonego i ostudzonego wcześniej masła.
- Kiedy już uzyskasz formę jednolitego ciasta, podziel je na mniejsze części i rozwałkuj każdy element na cienki placek.
- Podziel ciasto na mniejsze trójkąty. Na brzegu najkrótszego boku umieść ulubioną konfiturę, po czym zwiń trójkąt w rogalik.
- Rogaliki ułóż w formie do pieczenia. Wcześniej zabezpiecz ją papierem do pieczenia.
- Aby rogaliki nabrały złocistych rumieńców, przed włożeniem ich do piekarnika, posmaruj je roztrzepanym jajkiem przy pomocy kuchennego pędzelka.
- Rogaliki piecz przez 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.
- Przed podaniem możesz dodatkowo je udekorować domowym lukrem, polewą czekoladową lub cukrem pudrem.
- Smacznego!
Wartości odżywcze
Zobacz także: A może ciasteczko? Szybkie słodycze z ciasta francuskiego!