Spis treści
Błyskawiczne faworki? Czy to w ogóle jest możliwe? Jak się okazuje, jest taka opcja. Trzeba tylko pamiętać o jednej zasadzie!
Chcesz w tym roku zaskoczyć swoich bliskich domowymi faworkami? Ale nie chcesz męczyć się z wyrabianiem ciasta i jego napowietrzaniem? Zastanawiasz się, czy w ogóle faworki można przygotować w szybki i prosty sposób? Oczywiście, że tak! I już za moment wszystko stanie się jasne.
Zanim jednak przejdziemy do szczegółowej instrukcji, muszę coś wyjaśnić 🙂 Jeśli zależy Ci na naprawdę ekspresowym przepisie na faworki, to polecamy nasz przepis na domowe smakołyki przygotowane z gotowego ciasta francuskiego. Przepis znajdziesz tutaj.
Błyskawiczne faworki – jak je przygotować?
Jeśli jednak chcesz przygotować samodzielnie ciasto, to nie martw się, mamy i patent na błyskawiczne faworki w takiej odsłonie. Wszystko co musisz zrobić, aby to osiągnąć, to wykorzystać patent na ciasto, które nie będzie wymagało wyrabiania i napowietrzania. Jak to zrobić?
Po pierwsze, aby zaoszczędzić czas, pamiętaj, aby wyjąć składniki na faworki dużo wcześniej z lodówki. Tak, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. To pozwoli zaoszczędzić sporo czasu, dzięki czemu od razu możemy zabrać się do pracy!
Po drugie, aby otrzymać idealnie kruche faworki z widocznymi bąbelkami bez ich napowietrzenia, musisz dobrze przygotować ciasto. Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest rozwałkowanie ciasta na bardzo cienkie plastry. Tylko wtedy będziesz mieć pewność, że uzyskasz zadawalające efekty!
Błyskawiczne faworki bez wyrabiania
Składniki
na szt.
Sposób przygotowania
- Pracę nad przepisem rozpoczynamy od ubicia żółtek z cukrem. Nie zapomnij dodać do nich również szczypty soli.
- Kiedy uzyskasz już puszystą mieszankę o jasnym kolorze, dodaj miękkie masło, spirytus oraz śmietanę.
- Jako ostatni składnik dodaj do mieszanki stopniowo mąkę.
- Z połączonych składników uformuj jednolite ciasto.
- Następnie podziel je na mniejsze elementy i rozwałkuj bardzo cienko.
- Pamiętaj, zrób to dokładnie, aby otrzymać zadawalające efekty.
- Ciasto podziel na mniejsze paski, po czym w każdym pasku zrób dodatkowe nacięcie i przełóż obie końcówki do środka.
- Tak przygotowane faworki smaż w rozgrzanym oleju przez kilka minut, do momentu aż nabiorą złocistych rumieńców.
- Po wyjęciu z garnka z olejem, odsącz faworki na ręczniku papierowym.
- Udekoruj je cukrem pudrem tuż przed podaniem.
- Smacznego!
Wartości odżywcze
Teraz już wiesz, jak przygotować faworki w ekspresowym tempie. I od samych podstaw, z ciasta, które sama zrobisz i rozwałkujesz!
Koniecznie daj mi znać, kiedy już wykorzystasz dzisiejszy przepis, co o nim sądzisz. I nie zapomnij napisać, czy jesteś w ogóle miłośniczką faworków. A może wolisz pączki, albo oponki? Ja chyba jednak jestem w teamie pączków z dziką różą i domowym lukrem. Jeśli masz podobnie, na naszej stronie czekają już sprawdzone receptury na pyszne słodkości!
Zobacz także: Pączki parzone Lucyny Ćwierczakiewiczowej. To będzie hit!
Jeden komentarz