Spis treści
Clafoutis z czereśniami Ani Starmach
Francuskie mamy mają pewien genialny przepis, który zawsze im wychodzi. Niektórzy posuwają się do stwierdzenia, że jest śmiesznie prosty, ale za to jaki dobry! Naszym zdaniem to sama prawda, a dziś nadszedł ten dzień, by podrzucić wam ten genialny przepis!Ciasto do tego deseru łudząco przypomina polskiego naleśnika, którego każdy z nas miał okazję jeść, przynajmniej ze 100 razy. Mała różnica następuje w sposobie podania ciasta, gdyż wlewamy je do ulubionej foremki i zapiekamy około 15 minut. Ania Starmach dodała do niego czereśnie, które przełamią słodycz ciasta.
[the_ad_placement id=”content_recipe_1″]Czas całkowity 40 min.
Czas przygotowywania 10 min.
Czas gotowania 30 min.
[the_ad_placement id=”content_recipe_2″]
Sposób przygotowania
- Czereśnie starannie umyj i wydryluj z pestek. Dodaj cukier i odstaw.
- Jajka roztrzep widelcem na jednolitą masę.
- Do masy jajecznej dosyp mąkę, sól, mleko i cukier wanilinowy. Wymieszaj wszystko, by nie było żadnych grudek.
- Foremkę wyłóż czereśniami i wlej masę.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180*C przez ok. 30 minut.
- Wyciągnij i lekko przestudź, możesz posypać całość cukrem pudrem.
Składniki
na 4 porcje
- 400 g czereśnie
- 100 g mąka pszenna
- 1 łyżeczka cukier wanilinowy
- 70 g cukier
- 250 ml mleko
- 2 sztuka jajko
- 1 łyżeczka masło
- 1 szczypta sól
Zobacz