w

Przepis dla łasuchów. Czereśniowy clafoutis od Ani Starmach

Francuskie mamy mają pewien genialny przepis, który zawsze im wychodzi. Niektórzy posuwają się do stwierdzenia, że jest śmiesznie prosty, ale za to jaki dobry! Naszym zdaniem to sama prawda, a dziś nadszedł ten dzień, by podrzucić wam ten genialny przepis!
Ciasto do tego deseru łudząco przypomina polskiego naleśnika, którego każdy z nas miał okazję jeść, przynajmniej ze 100 razy. Mała różnica następuje w sposobie podania ciasta, gdyż wlewamy je do ulubionej foremki i zapiekamy około 15 minut. Ania Starmach dodała do niego czereśnie, które przełamią słodycz ciasta.
Sponsorowane
Czas całkowity 40 minuty
Czas przygotowywania 10 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Czereśnie starannie umyj i wydryluj z pestek. Dodaj cukier i odstaw.
  • Jajka roztrzep widelcem na jednolitą masę.
  • Do masy jajecznej dosyp mąkę, sól, mleko i cukier wanilinowy. Wymieszaj wszystko, by nie było żadnych grudek.
  • Foremkę wyłóż czereśniami i wlej masę.
  • Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180*C przez ok. 30 minut.
  • Wyciągnij i lekko przestudź, możesz posypać całość cukrem pudrem.

Składniki

na 4 porcje

Wartości odżywcze Zobacz

Clafoutis z czereśniami Ani Starmach
Na porcję przypada:
Kalorie
296.1
Tłuszcze
 
4.7
g
7
%
Węglowodany
 
56.7
g
19
%
Błonnik
 
2.8
g
12
%
Białka
 
8.6
g
17
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.