Spis treści
Frytki belgijskie to szczególny rodzaj frytek, które są grube, mięsiste, a zarazem delikatne i pokryte chrupką skórką. Robert Makłowicz postanowił podzielić się swoją recepturą na te wyjątkowe ziemniaczki. Jak sam mówi, recepturę podpatrzył u belgijskich kucharzy, którzy robią je wybitnie.
Coraz częściej powstają specjalne budki, które serwują pyszne frytki z dodatkiem aksamitnego sosu belgijskiego. Czy zrobienie takiego przysmaku jest trudne? I tak i nie — z jednej strony nie wymaga to większych umiejętności, lecz trzeba być uważnym i zwracać uwagę na szczegóły, które decydują o tym czy frytki są gotowe. Makłowicz sam w sobie uważa to danie za bardzo złożone, nad którym trzeba się chwilę zastanowić.
Frytki belgijskie według Makłowicza — na co zwrócić uwagę?

Sławny kucharz uważa, że bez odpowiednich ziemniaków nie ma mowy o zrobieniu dobrych frytek. Jego zdaniem trzeba wykorzystać kartofle z oznaczeniem C, czyli takie o dużej ilości skrobi w składzie. Dzięki niej, po usmażeniu kartofle mają miękkie wnętrze i chrupiącą skórkę z zewnątrz. Ziemniaki trzeba kroić w grubsze słupki, gdyż podczas smażenia nieco się skurczą, a chodzi o to by były jak najbardziej kremowe wewnątrz.
Jeśli chodzi o samo smażenie, trzeba je zrobić aż dwa razy! Gdy po raz pierwszy o tym usłyszałam, nie mogłam uwierzyć, ale po przemyśleniu całej tej teorii, myślę, że Makłowicz na racje. Dwuetapowe smażenie ma na celu ograniczenie wchłanialności tłuszczu przez ziemniaka. Jeśli pierwsze podsmażymy frytki, wytworzy się powłoczka, która będzie przepuszczać mniej tłuszczu do wnętrza frytki.
Frytki belgijskie Makłowicza
Sposób przygotowania
- Ziemniaki należy obrać i pokroić w grube słupki. Wrzucamy je do miski, dolewamy zimną wodę i dosypujemy cukier. Pozostaw ziemniaki na 15 minut, a następnie odcedź wodę i osusz frytki.
- Do garnka wlej olej i rozgrzej go do 150*C. Do gorącego tłuszczu wrzuć frytki i zmniejsz ogień. Smaż frytki aż na ich powierzchni powstanie jasna skorupka. W tym momencie wyciągnij frytki na papier, a olej podgrzej do 180*C.
- Dorzuć frytki na tłuszcz i podsmażaj, aż będą rumiane. Po wyciągnięciu frytek odsącz je ze zbędnego tłuszczu.
Wartości odżywcze
Jak widzisz, procedura przygotowania takich frytek jest nieco inna, od standardowej, ale w dalszym ciągu osiągalna dla przeciętnego kowalskiego. Podejmij wyzwanie i zrób coś nowego w swojej kuchni. Takie frytki można podawać z ulubionym sosem, my rekomendujemy majonez lub tradycyjny sos belgijski.
Jeśli przygotujesz taki przysmak w domu, już nigdy nie zaglądniesz do budki z frytkami na ulicy. Warto zaznaczyć, że fast foody tego typu nie są zbyt czyste, a olej rzadko jest jednokrotnego użytku.
Kultowe dania, które przyrządzisz w swojej kuchni
Burger a’la BigMac
Burger a’la WieśMac
Burger a’la Longer
Stripsy z kurczaka bez grama tłuszczu. Dobry przepis w trakcie diety
Burger a’la Drwal
Zapiekanka klasyczna
Pizza Funghi
Sos a’la BigMac
Robisz pierogi z truskawkami? Dodaj do farszu 1 składnik
Zobacz więcej