Spis treści
Sałatka jarzynowa Siostry Anastazji to coś więcej niż włoszczyzna z jajkiem. W jej przepisie jest dwa extra składniki, które są w stanie podrasować delikatny smak sałatki. Jeśli jesteś ciekawa, co takiego wymyśliła, sprawdź poniższy przepis.
Święta Wielkanocne tuż, tuż! Co za tym idzie, musisz mieć już wstępny plan na to, jakie dania i przekąski znajdą się na twoim stole. Jedną z najbardziej popularnych przekąsek jest sałatka jarzynowa, która dzięki swej prostocie trafia do serc wielu z nas.
Sałatka może z czasem nieco się przejeść, w takich momentach warto nieco ją ulepszyć, przez dodanie kilku extra składników. W tym przepisie siostra Anastazja wykorzystuje szynkę konserwową i tarty ser żółty.
Sałatka warzywna z szynką i serem
Składniki
na 10 porcji
- 4 ziemniaki (ugotowane w mundurkach)
- 1 cebula
- 1 groszek konserwowy
- 3 ogórki kiszone
- 4 jajko (ugotowane na twardo)
- 3 marchew (ugotowane)
- 200 g szynka konserwowa (w kawałku)
- 100 g ser żółty
- 1 łyżeczka musztarda
- 3 łyżka majonez
- 1 szczypiorek
- 1 natka pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Ziemniaki, marchew, cebulę i jajka kroimy w kostkę, następnie wrzucamy do miski. Warzywa w puszkach odsączamy z zalewy i przelewamy wodą, następnie wrzucamy do miski z włoszczyzną.
- Szynkę kroimy w kostkę, a ser ścieramy na tarce. Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce, dodajemy majonez oraz musztardę. Zamieszaną sałatkę odstawiamy na kilka godzin, by smaki dobrze się przeszły. Szczypiorek i pietruszkę dodajemy tuż przed samym podaniem.
Sałatka jarzynowa siostry Anastazji to krok w stronę nowoczesnej kuchni, gdzie wszędzie dodawany jest ser żółty. Ten podrasuje smak nawet najbardziej mdłego dania, a przypadku sałatki jarzynowej, doda nowej nuty smakowej.