w

Placki ziemniaczane według przepisu Strzelczyka

Placki ziemniaczane są klasycznym daniem w polskich domach, można je podać na obiad lub kolację. W przepisie Strzelczyka poza standardowymi składnikami znajdziemy dodatek dyni, jako uzupełnienie jesiennego dania. Placki będą mieć piękny kolor i miękką konsystencję.

Placki ziemniaczane Strzelczyka są podawane z sosem jogurtowym wzbogaconym o jarmuż i ogórka. Całość będzie rozpływać się w ustach!

Dynia nada plackom złocistego koloru i ciekawą fakturę, będą niezwykle miękkie i soczyste. Warto wypróbować ten ciekawy patent na placki ziemniaczane z użyciem dyni.
Sponsorowane
Czas całkowity 40 minuty
Czas przygotowywania 20 minuty
Czas gotowania 20 minuty
placki ziemniaczane Strzelczyka
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Dynię ścieramy na tarce o grubszych oczkach, to samo robimy w przypadku ziemniaków. Łączymy całość i dodajemy odrobinę soli, następnie czekamy, aż ziemniaki puszczą wodę.
  • Po kilku minutach odciskamy, wodę dodajemy cebulę oraz jajko. Dosypujemy mąkę, gałkę, pieprz i starannie mieszamy.
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy placki z każdej strony na złoty kolor.
  • Ostatni etap przygotowania to sos jogurtowy. Jarmuż siekamy drobno, ogórka ścieramy na tarce. W misce łączymy wszystkie składniki.
Sos najlepiej zrobić kilka godzin wcześniej by nabrał pełni smaku.

Składniki

na 5 porcji

Sos:

Wartości odżywcze Zobacz

Placki ziemniaczane Strzelczyka
Na porcję przypada:
Kalorie
310.1
Tłuszcze
 
8.3
g
13
%
Węglowodany
 
51.5
g
17
%
Błonnik
 
6.4
g
27
%
Białka
 
10.2
g
20
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *