w

Placki ziemniaczane od Magdy Gessler. Nie ociekają tłuszczem

Magda Gessler reklamuje się słowami „Ma być smacznie, jak u mamy” i gdyby się dłużej zastanowić te słowa pasują do pewnego tradycyjnego dania – placków ziemniaczanych. Mama z pewnością robiła najlepsze, polane śmietaną lub sosem grzybowym.

Placki ziemniaczane Magdy Gessler

Placki ziemniaczane można jeść również na słodko np. z cukrem lub żurawiną. Słona wersja placków jest każdemu znana. Jako dodatek polecamy plasterek łososia i łyżkę śmietany.
Sponsorowane
Czas całkowity 37 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 17 min.
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Obierz ziemniaki i cebulę. Możesz zetrzeć je ręcznie na tarce lub użyć robota kuchennego z tarczą mielącą. Zmielone warzywa odstaw na 5 minut by puściły soki, a następnie odciśnij nadmiar wody.
  • Dodaj do masy jajko, czosnek i mąkę. Wymieszaj składniki by masa była jednolita. Na końcu dodaj łyżkę śmietany i odrobinę pieprzu.
  • Rozgrzej patelnię i wlej olej, nakładaj masę łyżką formując cienkie placki. Smaż do zarumienienia. Ściągaj z patelni na ręcznik papierowy.

Składniki

na 5 porcji

Wartości odżywcze

Placki ziemniaczane Magdy Gessler
Na porcję przypada:
Kalorie
255.9
Tłuszcze
 
6.8
g
10
%
Węglowodany
 
42.5
g
14
%
Błonnik
 
5.3
g
22
%
Białka
 
7.3
g
15
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Przepis od: Magda Gessler
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli