w

Placki ziemniaczane od Magdy Gessler. Nie ociekają tłuszczem

Magda Gessler reklamuje się słowami „Ma być smacznie, jak u mamy” i gdyby się dłużej zastanowić te słowa pasują do pewnego tradycyjnego dania – placków ziemniaczanych. Mama z pewnością robiła najlepsze, polane śmietaną lub sosem grzybowym.

Placki ziemniaczane Magdy Gessler

Placki ziemniaczane można jeść również na słodko np. z cukrem lub żurawiną. Słona wersja placków jest każdemu znana. Jako dodatek polecamy plasterek łososia i łyżkę śmietany.
[the_ad_placement id=”content_recipe_1″]
Czas całkowity 37 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 17 min.
[the_ad_placement id=”content_recipe_2″]

Sposób przygotowania

  • Obierz ziemniaki i cebulę. Możesz zetrzeć je ręcznie na tarce lub użyć robota kuchennego z tarczą mielącą. Zmielone warzywa odstaw na 5 minut by puściły soki, a następnie odciśnij nadmiar wody.
  • Dodaj do masy jajko, czosnek i mąkę. Wymieszaj składniki by masa była jednolita. Na końcu dodaj łyżkę śmietany i odrobinę pieprzu.
  • Rozgrzej patelnię i wlej olej, nakładaj masę łyżką formując cienkie placki. Smaż do zarumienienia. Ściągaj z patelni na ręcznik papierowy.

Składniki

na 5 porcji

Zobacz
Przepis od: Magda Gessler
Ocena:
(1 głos)
[the_ad_placement id=”content_recipe_3″]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli