w

Placki ziemniaczane od Magdy Gessler. Nie ociekają tłuszczem

Magda Gessler reklamuje się słowami „Ma być smacznie, jak u mamy” i gdyby się dłużej zastanowić te słowa pasują do pewnego tradycyjnego dania – placków ziemniaczanych. Mama z pewnością robiła najlepsze, polane śmietaną lub sosem grzybowym.

Placki ziemniaczane można jeść również na słodko np. z cukrem lub żurawiną. Słona wersja placków jest każdemu znana. Jako dodatek polecamy plasterek łososia i łyżkę śmietany.
Sponsorowane
Czas całkowity 37 minuty
Czas przygotowywania 20 minuty
Czas gotowania 17 minuty
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Obierz ziemniaki i cebulę. Możesz zetrzeć je ręcznie na tarce lub użyć robota kuchennego z tarczą mielącą. Zmielone warzywa odstaw na 5 minut by puściły soki, a następnie odciśnij nadmiar wody.
  • Dodaj do masy jajko, czosnek i mąkę. Wymieszaj składniki by masa była jednolita. Na końcu dodaj łyżkę śmietany i odrobinę pieprzu.
  • Rozgrzej patelnię i wlej olej, nakładaj masę łyżką formując cienkie placki. Smaż do zarumienienia. Ściągaj z patelni na ręcznik papierowy.

Składniki

na 5 porcji

Wartości odżywcze Zobacz

Placki ziemniaczane Magdy Gessler
Na porcję przypada:
Kalorie
255.9
Tłuszcze
 
6.8
g
10
%
Węglowodany
 
42.5
g
14
%
Błonnik
 
5.3
g
22
%
Białka
 
7.3
g
15
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.