Spis treści
Magda Gessler reklamuje się słowami „Ma być smacznie, jak u mamy” i gdyby się dłużej zastanowić te słowa pasują do pewnego tradycyjnego dania – placków ziemniaczanych. Mama z pewnością robiła najlepsze, polane śmietaną lub sosem grzybowym.
Placki ziemniaczane Magdy Gessler
Sposób przygotowania
- Obierz ziemniaki i cebulę. Możesz zetrzeć je ręcznie na tarce lub użyć robota kuchennego z tarczą mielącą. Zmielone warzywa odstaw na 5 minut by puściły soki, a następnie odciśnij nadmiar wody.
- Dodaj do masy jajko, czosnek i mąkę. Wymieszaj składniki by masa była jednolita. Na końcu dodaj łyżkę śmietany i odrobinę pieprzu.
- Rozgrzej patelnię i wlej olej, nakładaj masę łyżką formując cienkie placki. Smaż do zarumienienia. Ściągaj z patelni na ręcznik papierowy.
Składniki
na 5 porcji
- 2 sztuka cebula
- 1 kg ziemniaki
- 2 jajko
- 2,5 łyżka mąka pszenna
- 1 łyżka śmietana 12%
- sól
- pieprz
- 2 ząbek czosnek
- 20 ml olej (do smażenia)