Spis treści
Ostatnia wizyta w lodówce nie miło mnie zaskoczyła, nie było tam prawie nic poza kilkoma pomarańczami i kostką masła. Takie sytuacje zdarzają się, gdy tygodniowe zapasy są już na wyczerpaniu, a ty jesteś zmuszona zrobić śniadanie dla dzieci w sobotni poranek.
Z braku konkretnego przepisu wymyśliłam placki z dodatkiem skórki z pomarańczy i budyniem, który uchował się w szafce. Byłam ciekawa czy dzieci zaakceptują ten przepis, w końcu nie zdarza mi się zbyt często podawać pancakes ze skórką pomarańczy. Okazało się, że posmakowały im tak bardzo, że proszą o nie na każde śniadanie.
Budyniowe placki z pomarańczą
Sposób przygotowania
- Zacznij od wyparzenia pomarańczy we wrzątku. Następnie zetrzyj skórkę i wyciśnij sok.
- W misce przesiej mąkę, dodaj budyń, proszek do pieczenia i cukier. Zamieszaj suche składniki i dorzuć wszystkie mokre. Masę dobrze wymieszaj, by nie było w niej grudek.
- Patelnie dobrze rozgrzej, dodaj odrobinę oleju i smaż placki z obu stron, aż będą przyrumienione.
Składniki
na placków
- 1 1/2 szklanka mąka
- 50 ml sok pomarańczowy
- skórka z pomarańczy
- 3/4 szklanka mleko
- 1 budyń waniliowy
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1 łyżka olej
- 2 łyżka cukier (lub miodu)
Wartości odżywcze
Daj znacz, czy twoje dziecko lub ty byłaś zadowolona z placuszków!
Inne pomysły na słodkie śniadania: