w

Placki ze skórką pomarańczy i budyniem. Dzieci zawsze o nie proszą!

Placki ze skórką pomarańczy
Almaje, Getty Images

Ostatnia wizyta w lodówce nie miło mnie zaskoczyła, nie było tam prawie nic poza kilkoma pomarańczami i kostką masła. Takie sytuacje zdarzają się, gdy tygodniowe zapasy są już na wyczerpaniu, a ty jesteś zmuszona zrobić śniadanie dla dzieci w sobotni poranek.

Z braku konkretnego przepisu wymyśliłam placki z dodatkiem skórki z pomarańczy i budyniem, który uchował się w szafce. Byłam ciekawa czy dzieci zaakceptują ten przepis, w końcu nie zdarza mi się zbyt często podawać pancakes ze skórką pomarańczy. Okazało się, że posmakowały im tak bardzo, że proszą o nie na każde śniadanie.

Budyniowe placki z pomarańczą

Mają doskonały aromat pomarańczy, są puszyste i delikatne. Możesz je podawać solo lub w towarzystwie ulubionego dżemu.
Sponsorowane
Czas całkowity 25 min.
Czas przygotowywania 25 min.
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Zacznij od wyparzenia pomarańczy we wrzątku. Następnie zetrzyj skórkę i wyciśnij sok.
  • W misce przesiej mąkę, dodaj budyń, proszek do pieczenia i cukier. Zamieszaj suche składniki i dorzuć wszystkie mokre. Masę dobrze wymieszaj, by nie było w niej grudek.
  • Patelnie dobrze rozgrzej, dodaj odrobinę oleju i smaż placki z obu stron, aż będą przyrumienione.

Składniki

na 12 placków

Wartości odżywcze

Budyniowe placki z pomarańczą
Na porcję przypada:
Kalorie
131.6
Tłuszcze
 
1.9
g
3
%
Węglowodany
 
24.5
g
8
%
Błonnik
 
0.8
g
3
%
Białka
 
3.6
g
7
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane

Daj znacz, czy twoje dziecko lub ty byłaś zadowolona z placuszków!

Inne pomysły na słodkie śniadania:

  • Miniatura:
  • Almaje, Getty Images
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli