Spis treści
Do Wigilii zostało coraz mniej czasu. I jeśli szukasz ekspresowego i ciekawego pomysłu na danie wigilijne, trafiłaś w odpowiednie miejsce. Pierogi ruskie w waflu staną się hitem w każdym domu!
Bez czego nie sposób wyobrazić sobie Wigilii? Na mojej liście z pewnością znalazłby się czerwony barszcz z uszkami, zupa grzybowa, ryba w panierce, karp w galarecie i oczywiście pierogi. W moim domu przygotowuje się je w dwóch odsłonach: z ziemniakami i serem oraz kapustą i grzybami.
I wydawało mi się, że jeśli chodzi o pierogi, nie można ich już ulepszyć w żaden sposób. Ale niedawno przekonałam się, że jest to jednak możliwe. Smak i wygląd tradycyjnych pierogów można podkreślić w bardzo prosty sposób – przy pomocy wafla.
Tak, dobrze przeczytałaś. Już za moment dowiesz się, jak przygotować pierogi ruskie w waflu. Prawda, że brzmi ciekawie? W smaku też są wyjątkowe! I możesz się o tym przekonać jeszcze dziś, wystarczy, że wykorzystasz poniższy przepis.
Pierogi ruskie w waflu
[the_ad_placement id=”content_recipe_1″]Składniki
na 5 porcji
Sposób przygotowania
- Pracę nad przepisem rozpoczynamy od przygotowania ziemniaków.
- Obierz warzywa, dokładnie umyj i ugotuj w osolonej wodzie.
- Miękkie ziemniaki ugnieć lub przeciśnij przez praskę.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę.
- Następnie podsmaż ją na rozgrzanej patelni z masłem. Cebula ma nabrać pięknych, złocistych rumieńców.
- Teraz połącz ze sobą ziemniaki, zmielony ser oraz cebulę.
- Nie zapomnij również o przyprawach. Użyj je według uznania.
- Na blacie kuchennym ułóż arkusz wafla tortowego, po czym rozprowadź na wierzchu ziemniaczany farsz przy pomocy łyżki stołowej.
- Odczekaj kilka minut, aby wafel pod wpływem ciepła zrobił się miękki.
- Kiedy to się stanie, zwiń wafel w rulon i podziel go na mniejsze kawałki.
- W pierwszej misce połącz ze sobą roztrzepane jajka i mleko. Do drugiej zaś przesyp bułkę tartą - i składniki na panierkę są gotowe.
- Teraz weź każdego pieroga do ręki i obtocz najpierw w jajkach i mleku, po czym obsyp dokładnie bułką tartą.
- Pierogi przygotowane w ten sposób smaż na rozgrzanej patelni przez kilka minut.
- Smacznego!
Jak sama widzisz, przygotowanie pierogów ruskich wcale nie musi być czasochłonne. Przepis przygotujesz w mgnieniu oka. I koniecznie daj mi znać, co myślisz o pierogach ruskich w takiej formie.
Zobacz także: Barszcz czerwony z tego przepisu zrobisz w mgnieniu oka. Najprostsza receptura bez zakwasu