w

Pierogi ruskie w waflu? Zaskocz bliskich w te święta wyjątkowym przepisem

Do Wigilii zostało coraz mniej czasu. I jeśli szukasz ekspresowego i ciekawego pomysłu na danie wigilijne, trafiłaś w odpowiednie miejsce. Pierogi ruskie w waflu staną się hitem w każdym domu!

Bez czego nie sposób wyobrazić sobie Wigilii? Na mojej liście z pewnością znalazłby się czerwony barszcz z uszkami, zupa grzybowa, ryba w panierce, karp w galarecie i oczywiście pierogi. W moim domu przygotowuje się je w dwóch odsłonach: z ziemniakami i serem oraz kapustą i grzybami.

I wydawało mi się, że jeśli chodzi o pierogi, nie można ich już ulepszyć w żaden sposób. Ale niedawno przekonałam się, że jest to jednak możliwe. Smak i wygląd tradycyjnych pierogów można podkreślić w bardzo prosty sposób – przy pomocy wafla.

Tak, dobrze przeczytałaś. Już za moment dowiesz się, jak przygotować pierogi ruskie w waflu. Prawda, że brzmi ciekawie? W smaku też są wyjątkowe! I możesz się o tym przekonać jeszcze dziś, wystarczy, że wykorzystasz poniższy przepis.

Pierogi ruskie w waflu

[the_ad_placement id=”content_recipe_1″]
Czas całkowity 50 min.
Czas przygotowywania 50 min.

Składniki

na 5 porcji

[the_ad_placement id=”content_recipe_2″]

Sposób przygotowania

  • Pracę nad przepisem rozpoczynamy od przygotowania ziemniaków.
  • Obierz warzywa, dokładnie umyj i ugotuj w osolonej wodzie.
  • Miękkie ziemniaki ugnieć lub przeciśnij przez praskę.
  • Cebulę pokrój w drobną kostkę.
  • Następnie podsmaż ją na rozgrzanej patelni z masłem. Cebula ma nabrać pięknych, złocistych rumieńców.
  • Teraz połącz ze sobą ziemniaki, zmielony ser oraz cebulę.
  • Nie zapomnij również o przyprawach. Użyj je według uznania.
  • Na blacie kuchennym ułóż arkusz wafla tortowego, po czym rozprowadź na wierzchu ziemniaczany farsz przy pomocy łyżki stołowej.
  • Odczekaj kilka minut, aby wafel pod wpływem ciepła zrobił się miękki.
  • Kiedy to się stanie, zwiń wafel w rulon i podziel go na mniejsze kawałki.
  • W pierwszej misce połącz ze sobą roztrzepane jajka i mleko. Do drugiej zaś przesyp bułkę tartą - i składniki na panierkę są gotowe.
  • Teraz weź każdego pieroga do ręki i obtocz najpierw w jajkach i mleku, po czym obsyp dokładnie bułką tartą.
  • Pierogi przygotowane w ten sposób smaż na rozgrzanej patelni przez kilka minut.
  • Smacznego!
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
[the_ad_placement id=”content_recipe_3″]

Jak sama widzisz, przygotowanie pierogów ruskich wcale nie musi być czasochłonne. Przepis przygotujesz w mgnieniu oka. I koniecznie daj mi znać, co myślisz o pierogach ruskich w takiej formie.

Zobacz także: Barszcz czerwony z tego przepisu zrobisz w mgnieniu oka. Najprostsza receptura bez zakwasu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani