w

Pieczony kurczak z warzywami

Kurczak to delikatne mięso, które nie wymaga długiego przygotowania i specjalnych umiejętności kulinarnych. W dzisiejszej propozycji użyjemy batatów i brokuła, ale nie ma sztywnych zasad, jeśli nie masz akurat jakiegoś składnika – improwizuj!

Szybki obiad z kurczakiem w roli głównej, do tego pyszne frytki z batata i chrupiący brokuł. Jeśli lubisz pikantne mięso, dodaj papryczkę chilly do marynaty.
Sponsorowane
Czas przygotowywania 30 minuty
Czas gotowania 1 godzina
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Umyj i oczyść pierś z kurczaka. Podziel ją na mniejsze kotlety. Przygotuj marynatę, wymieszaj sól, pieprz, oliwę, słodką paprykę, majeranek, tymianek i czosnek granulowany. Wymieszaj i natrzyj marynatą mięso.
  • Batata pokrój na cienkie frytki. Wrzuć batat do miski skrop oliwą, dodaj pieprz, sól, rozmaryn i tymianek. Wymieszaj i wyłóż na blachę z papierem do pieczenia, wstaw wszystko do piekarnika nagrzanego do 180*C na 30 minut.
  • W tym czasie zagotuj wodę. Pokrój brokuła na mniejsze różyczki, następnie sparz go, tak by pozostał nadal chrupiący.
  • Gdy frytki lekko się podpieką, dołóż zamarynowanego kurczaka. Piecz 20 minut.
  • Całość podawaj z brokułem.

Składniki

na 2 porcje

Wartości odżywcze Zobacz

Kurczak z batatem i brokułem
Na porcję przypada:
Kalorie
585
Tłuszcze
 
37.7
g
58
%
Węglowodany
 
45.4
g
15
%
Błonnik
 
12
g
50
%
Białka
 
22.8
g
46
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.