w ,

Pasta JAK jajeczna — w sam raz na śniadanie. Czarna sól doda posmaku jajka

Pasta jajeczna
OlenaMykhayolova, Getty Images

Pasta jajeczna to jedna z naszych ulubionych propozycji do kanapek, jednak nie każdy może sobie na nią pozwolić ze względu na zdrowie. Jeśli jesteś w tej grupie osób mamy dla Ciebie świetną wiadomość — przygotujesz identyczną pastę z tofu, a jej smak będzie zbliżony do jajka! Wystarczy dosypać odrobinę czarnej soli.

Pasta jajeczna bez jajka też może być smaczna!

Coraz częściej słyszy się, że ktoś nie może jeść jajek. Powodów jest wiele, ale najczęściej wyróżnia się nietolerancje lub alergie. O ile nietolerancja wiąże się ze złym samopoczuciem, bólem brzucha czy biegunką, tak alergie mogą być bardzo niebezpieczne! Jeśli białko jaja dostanie się do naszego organizmu, nasz system obronny zacznie atakować substancje, której nie toleruje. Może się to skończyć o wiele gorzej niż bólem brzucha, dlatego osoby uczulone powinny za wszelką cenę unikać spożywania jajek.

Jeżeli nie chcesz odbierać sobie całej przyjemności z jedzenia, musisz poszukać zamienników białka i żółtka. Pasta JAK jajeczna to genialny zamiennik tradycyjnego smarowidła do kanapek. Wystarczy tofu, odrobina wegańskiego majonezu i przyprawy. Sprawdź jak ją przygotować!

Pasta a’la jajeczna

Dzisiejsze czasy oferują całą masę zamienników popularnych produktów. Jednym z nich jest czarna sól, która smakuje niczym jajko!
Sponsorowane
Czas całkowity 15 min.
Czas przygotowywania 15 min.

Składniki

na 4 porcje

Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Kostkę tofu rozdrabniamy widelcem na małe kawałeczki. Dodajemy musztardę, majonez, cukier, kurkumę i czarną sól.
  • Wszystko dokładnie mieszamy i pasta gotowa.
  • Jeśli wolisz idealnie gładką pastę, zblenduj tofu z dodatkami w blenderze.

Wartości odżywcze

Pasta a'la jajeczna
Na porcję przypada:
Kalorie
62.5
Tłuszcze
 
4.3
g
7
%
Węglowodany
 
1.6
g
1
%
Błonnik
 
0.4
g
2
%
Białka
 
4.1
g
8
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane

Białko jaja w wypiekach możesz zastąpić aquafabą, czyli zalewą z ciecierzycy. Pieni się dokładnie tak samo, jak białko jaja, nie można jej „przebić”, a jej konsystencja jest niesamowicie zbliżona do tradycyjnego jajka. Jeśli chcesz zrobić bezę lub inny deser ten zamiennik uratuje twoją skórę!

Jeśli nie znasz tego produktu, poniżej znajdziesz artykuł, który wyjaśnia jak używać aquafaby i jaka ilość produktu będzie odpowiednikiem jajka. Sprawdź koniecznie poniższy wpis o zamienniku jajka:

  • Miniatura:
  • OlenaMykhayolova, Getty Images
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    2 komentarzy

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli