Spis treści
Na świątecznym stole nie może zabraknąć jaj pod różną postacią. Pasta jajeczna z przepisu Anny Starmach to „must have” tegorocznej Wielkanocy!
Wielkanoc już za kilka dni. I jeśli szukasz ciekawego przepisu, którym mogłabyś zaskoczyć swoich bliskich, mam coś wyjątkowego. Już za moment dowiesz się, jak przygotować pastę jajeczną z przepisu samej Anny Starmach. To będzie prawdziwa uczta dla podniebienia!
Dlaczego pasta jajeczna Anny Starmach?
Zanim przejdziemy do przepisu, to muszę coś dodać 🙂 Inaczej nie byłabym sobą 🙂 Ani Starmach nie trzeba chyba nikomu przedstawiać. Jej genialne przepisy są bardzo dobrze znane i lubiane. Znawczyni kulinarnego świata podzieliła się również swoją sprawdzoną recepturą na pastę z jajkiem w roli głównej.
Przepis ten świetnie wpisuje się w wielkanocne menu. I oczywiście nie chodzi tu tylko o bazę całego dania, jaką są jajka. Znajdziesz tu również szczypiorek i rzodkiewkę, które nawiązują do wiosennej aury. A jak wiadomo Wielkanoc zawsze obchodzimy właśnie Wiosną.
Pasta jajeczna z przepisu Anny Starmach
Składniki
na porcje
- 5 szt. jajko
- 10 szt. rzodkiewka
- 2 łyżki śmietana
- 2 łyżki majonez
- 2 pęczki szczypiorek
- 1 pęczek cebula (dymka)
- 1 łyżeczka musztarda (ostra)
- przyprawy (sól i pieprz)
Sposób przygotowania
- Pracę nad pastą jajeczną rozpoczynamy od ugotowania jajek na twardo. Anna Starmach podkreśla, że od momentu zagotowania wody, powinniśmy odczekać 10 minut i zdjąć jajka z palnika.
- Jajka po ugotowaniu przelewamy zimną wodą, aby zahamować dalszy proces gotowania.
- Ostudzone jajka obieramy, po czym ścieramy na tarce. Wybieramy stronę z grubymi oczkami. Oczywiście, jajka możemy również drobno posiekać.
- Tak przygotowane jajka łączymy następnie z majonezem (najlepiej domowej roboty), śmietaną (18% lub 22%), musztardą oraz posiekanym szczypiorkiem.
- Na koniec doprawiamy przyprawami. Nie zapominamy oczywiście o dodaniu posiekanej wcześniej cebulki dymki.
- Gotową pastę jajeczną wykładamy na chrupkie pieczywo.
- To jednak nie koniec. Każdą kanapkę przygotowaną w ten sposób dekorujemy również plastrami rzodkiewki.
- Smacznego!
Wartości odżywcze
Koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym przepisie. I czy w ogóle taki dodatek znajduje się na Twoim wielkanocnym stole? U mnie nie ma opcji, aby go zabrakło. Wszyscy domownicy za nim przepadają. W tym roku planuje przygotować go właśnie z przepisu niesamowitej Anny Starmach.
A jeśli szukasz więcej ciekawych pomysłów na wielkanocne menu, oczywiście zapraszamy do naszej bogatej bazy z przepisami. Na pewno znajdziesz tam wiele perełek kulinarnych. Co więcej, na naszej stronie czeka też wiele ciekawych rozwiązań i porad, które ułatwią zorganizowanie idealnej Wielkanocy pod każdym kątem. Taka wiedza na pewno się przyda, zwłaszcza w ciagu najbliższych dni, kiedy dopadła nas po raz kolejny przedświąteczna gorączka.
Porady i przepisy Ani Starmach
Wielkanocna Pascha od Ani Starmach. Tradycyjne ciasto serowe
Drink arbuzowy – wersja procentowa i zero
Pasta jajeczna Anny Starmach. Zrobi furorę na wielkanocnym stole
Grecka Moussaka od Ani Starmach. Fantastyczny obiad dla całej rodziny
Ceny w sklepie Ani Starmach przyprawiają o zawrót głowy!
Beza bez użycia jajek. Ania Starmach ujawnia zamiennik, który dostaniesz w każdym sklepie
Przepis na gołąbki Ani Starmach to mistrzostwo. Smakują jak u Mamy
Tradycyjna ryba po grecku od Ani Starmach
Przepis dla łasuchów. Czereśniowy clafoutis od Ani Starmach
Zobacz więcej