Spis treści
Paprykarz węgierski
Znacie paprykarz? Pewnie w pierwszej kolejności pomyślicie o rybnej konserwie z dodatkiem ryżu i słusznie, gdyż to nasz rodzimy produkt, który jest dobrym dodatkiem do kanapek. Paprykarz to też słynne węgierskie danie, które przypomina dobrze znany gulasz przyrządzony z mięsa i papryki.Makłowicz spróbował swoich sił i w ramach eksperymentu dodał pewien nie oczywisty składnik jakim są boczniaki. Nie trzeba nikomu mówić, że był to strzał w 10. Ten dodatek sprawia, że mięso w przepisie jest zbędne. Sprawdź co jeszcze potrzebujesz do wykonania tego przysmaku.
Sponsorowane
Czas całkowity 40 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 20 min.
Sponsorowane
Sposób przygotowania
- Cebulę obierz z łupki i pokrój w kostkę, a następnie zeszklij na maśle.
- Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plasterki, boczniaki pokrój i pokrój w kostkę.
- Zeszkloną cebulkę zdejmij z ognia i posyp łyżką słodkiej papryki, a następnie wymieszaj. Dorzuć boczniaki i ziemniaki, zalej odrobiną wody i podduś na średnim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Dodaj sól, pieprz i tymianek.
- Do szklanki odlej odrobinę sosu z garnka i zahartuj w nim śmietanę, dodaj mąkę i wymieszaj, a następnie dolej całość do garnka z zupą. Zagotuj aż całość zgęstnieje.
Składniki
na porcje
- 3 sztuka cebula
- 2 łyżka masło
- 700 g ziemniaki
- 350 g boczniaki
- 1 łyżka papryka słodka mielona
- 1 łyżeczka tymianek
- 1 szklanka śmietana
- 2 łyżeczka mąka pszenna
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
Wartości odżywcze
Paprykarz węgierski
Na porcję przypada:
Kalorie
239.7
Tłuszcze
0.9
g
1
%
Węglowodany
53.9
g
18
%
Błonnik
7.4
g
31
%
Białka
7.8
g
16
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane
Jeden komentarz