w

Olej marchewkowy na idealną skórę. Zrobisz go w domu!

Olej marchewkowy — z czym to właściwie jeść? Z reguły nie spotykamy takiego specyfiku na półce. w markecie, gdyż jest mało powszechny. Taki olej można pochwalić za genialnie działanie i ciekawy smak. Jeśli wykonasz go w domu, zapłacisz grosze za genialny produkt, który można używać na kilka sposobów.

Olej marchewkowy to kosmetyk i dressing w jednym. Jeśli przygotujesz go z odpowiedniego rodzaju oleju, możesz nakładać go na skórę i włosy a w kuchni używać jako dodatek do sosu sałatkowego. Domowe kosmetyki są powszechne od zarania dziejów i używanie ich na co dzień nikogo nie dziwi.

Marchewka to warzywo korzenne bogate w witaminy i minerały, nie jej przedstawiać, gdyż towarzyszy nam od dzieciństwa i każdy doskonale zna jej smak. Jeśli przygotujesz olej z jej dodatkiem, przejmie on jej smak i właściwości. Nacierając skórę takim kosmetykiem, dostarczymy mnóstwo beta-karotenu, który poprawi jej jędrność, koloryt i nada zdrowego blasku.

Jak zrobić domowy olej marchewkowy?

Domowy olej z marchwi można zrobić w kilku wariantach, w zależności, jakiego oleju potrzebujesz. Otóż każdy z nich ma inne właściwości, które marchewka jest w stanie skutecznie podbić.

W tym przepisie użyjemy oleju ze słonecznika, który ma właściwości nawilżające i kojące. Można nim smarować naruszony naskórek, wspomoże gojenie ran.

Olej marchewkowy

Zamiast kupować w drogerii — zrób go samodzielnie w domu! Olej marchewkowy przyda Ci się zarówno w kuchni, jak i pielęgnacji skóry.
[the_ad_placement id=”content_recipe_1″]
Czas całkowity 30 days
Czas przygotowywania 30 days
[the_ad_placement id=”content_recipe_2″]

Sposób przygotowania

  • Marchewkę zetrzyj na drobnych oczkach, wrzuć do szklanego słoika lub butelki. Zalej całość olejem, tak by przykryła wiórki marchewki.
  • Pojemniki szczelnie zakręć i odstaw w ciemne miejsce na 30 dni, może być to głęboka szafka lub piwnica. Ważne by olej nie miał kontaktu ze światłem słonecznym, gdyż w taki sposób może stracić swoje właściwości. Od czasu do czasu możesz potrząsnąć zawartością.
  • Po miesiącu olej jest gotowy. Możesz go przelać przez sito, by pozbyć się startej marchewki.

Składniki

na 1 l

Zobacz
Ocena:
(głosy: 2 )
[the_ad_placement id=”content_recipe_3″]

Zobacz również:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli