Spis treści
Olej marchewkowy — z czym to właściwie jeść? Z reguły nie spotykamy takiego specyfiku na półce. w markecie, gdyż jest mało powszechny. Taki olej można pochwalić za genialnie działanie i ciekawy smak. Jeśli wykonasz go w domu, zapłacisz grosze za genialny produkt, który można używać na kilka sposobów.
Olej marchewkowy to kosmetyk i dressing w jednym. Jeśli przygotujesz go z odpowiedniego rodzaju oleju, możesz nakładać go na skórę i włosy a w kuchni używać jako dodatek do sosu sałatkowego. Domowe kosmetyki są powszechne od zarania dziejów i używanie ich na co dzień nikogo nie dziwi.
Marchewka to warzywo korzenne bogate w witaminy i minerały, nie jej przedstawiać, gdyż towarzyszy nam od dzieciństwa i każdy doskonale zna jej smak. Jeśli przygotujesz olej z jej dodatkiem, przejmie on jej smak i właściwości. Nacierając skórę takim kosmetykiem, dostarczymy mnóstwo beta-karotenu, który poprawi jej jędrność, koloryt i nada zdrowego blasku.
Jak zrobić domowy olej marchewkowy?
Domowy olej z marchwi można zrobić w kilku wariantach, w zależności, jakiego oleju potrzebujesz. Otóż każdy z nich ma inne właściwości, które marchewka jest w stanie skutecznie podbić.
W tym przepisie użyjemy oleju ze słonecznika, który ma właściwości nawilżające i kojące. Można nim smarować naruszony naskórek, wspomoże gojenie ran.
Olej marchewkowy
Sposób przygotowania
- Marchewkę zetrzyj na drobnych oczkach, wrzuć do szklanego słoika lub butelki. Zalej całość olejem, tak by przykryła wiórki marchewki.
- Pojemniki szczelnie zakręć i odstaw w ciemne miejsce na 30 dni, może być to głęboka szafka lub piwnica. Ważne by olej nie miał kontaktu ze światłem słonecznym, gdyż w taki sposób może stracić swoje właściwości. Od czasu do czasu możesz potrząsnąć zawartością.
- Po miesiącu olej jest gotowy. Możesz go przelać przez sito, by pozbyć się startej marchewki.
Zobacz również:
Jeden komentarz