Spis treści
Placki ziemniaczane to szybki sposób na obiad, w tradycyjnym przepisie mielimy surowe ziemniaki i smażymy na tłuszczu aż do zarumienienia. Potrzebujemy do tego mąki która zespoi wszystkie mokre składniki masy ziemniaczanej. Okrasa postanowił zmienić recepturę i pozbyć się mąki, a ziemniaki przygotować w całkiem innej formie, niż zazwyczaj.
Placki ziemniaczane Okrasy
Sposób przygotowania
- Ugotuj ziemniaki, a następnie odstaw do ostygnięcia. Potłucz je tłuczkiem na gładką masę.
- Zetrzyj ser żółty i wrzuć do ziemniaków. Dodaj jajko, sól, pieprz, oraz olej. Wyrób masę rękoma i uformuj kulki ziemniaczane. Rozpłaszcz je i wrzuć na patelnię z rozgrzanym oleje. Smaż aż się zezłocą.
Składniki
na porcje
Jeden komentarz