w

Okrasa robi placki ziemniaczane bez mąki. Co dodaje w zamian?

Placki ziemniaczane to szybki sposób na obiad, w tradycyjnym przepisie mielimy surowe ziemniaki i smażymy na tłuszczu aż do zarumienienia. Potrzebujemy do tego mąki która zespoi wszystkie mokre składniki masy ziemniaczanej. Okrasa postanowił zmienić recepturę i pozbyć się mąki, a ziemniaki przygotować w całkiem innej formie, niż zazwyczaj.

Placki ziemniaczane Okrasy

Karol Okrasa podzielił się nietypowym przepisem. Zamiast surowych ziemniaków, które są standardowe dla tego dania, będziemy korzystać z ugotowanych kartofli. Kolejny ciekawym dodatkiem będzie ser żółty, który doda ciągnącej, kremowej konsystencji! Możesz je podawać z kwaśną śmietaną i łososiem lub w wersji na słodko z konfiturą, kucharz rekomenduje lawendową.
Sponsorowane
Czas całkowity 50 min.
Czas przygotowywania 30 min.
Czas gotowania 20 min.
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Ugotuj ziemniaki, a następnie odstaw do ostygnięcia. Potłucz je tłuczkiem na gładką masę.
  • Zetrzyj ser żółty i wrzuć do ziemniaków. Dodaj jajko, sól, pieprz, oraz olej. Wyrób masę rękoma i uformuj kulki ziemniaczane. Rozpłaszcz je i wrzuć na patelnię z rozgrzanym oleje. Smaż aż się zezłocą.

Składniki

na 4 porcje

Wartości odżywcze

Placki ziemniaczane Okrasy
Na porcję przypada:
Kalorie
255.8
Tłuszcze
 
14.4
g
22
%
Węglowodany
 
22.5
g
8
%
Błonnik
 
2.8
g
12
%
Białka
 
9.7
g
19
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Przepis od: Karol Okrasa
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli