w

Okrasa robi kapuśniak na swój wyjątkowy sposób. Ten składnik podkręci smak

Okrasa kapuśniak
amberoto4tka, Getty Images

Okrasa ma swój idealny przepis na kapuśniak. Do dania dorzuca coś więcej niż standardowe warzywa i kiełbasę lub boczek. Jego zdaniem idealną kompozycją, która daje równowagę między smakami, jest połączenie kapusty i kaszy.

Okrasa przygotował genialny kapuśniak!

Kapuśniak to przepyszna, kwaskowata zupa z mnóstwem dodatków. Polacy robią ją od pokoleń, wciąż ulepszając swoje danie. Mężczyzna postanowił ujawnić swój nietypowy przepis na tę potrawę. Zaraz za kapustą, główną gwiazdą dania jest kasza gryczana. Jej dodatek sprawia, że zupa jest treściwa, a sama kasza niesie mnóstwo korzyści zdrowotnych. Okrasa nie oszczędza w dodatkach — kapuśniak ma być sycący!

Kapuśniak Okrasy

Kapuśniak z kaszą gryczaną to nie codzienny widok. Zachęcamy do wypróbowania przepisu i eksperymentów w kuchni. Ulepszanie starych przepisów daje dużo frajdy i poszerza nasze horyzonty.
Sponsorowane
Czas całkowity 1 godz. 30 min.
Czas przygotowywania 30 min.
Czas gotowania 1 godz.

Składniki

na 6 porcji

Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Zacznij od ugotowania kaszy zgodnie ze wskazówkami producenta.
  • Kiełbasę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z dodatkiem oleju.
  • W osobnym garnku podgrzej wywar. Kapustę kiszoną odsącz z wody (ale jej nie wylewaj), pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć na patelnię z kiełbasą. Podsmażaj przez kilka minut, dodaj czosnek i majeranek i tymianek.
  • Kapustę z kiełbasą dorzuć do garnka z wywarem i dolej sok z kapusty. Zmniejsz ogień i gotuj zupę ok. godzinę, aż całość zmięknie. Na sam koniec gotowania dodaj kaszę i pozostaw zupę na gazie ok. 15 minut.
  • Podawaj na ciepło.
kapuśniak Okrasa

Wartości odżywcze

Kapuśniak Okrasy
Na porcję przypada:
Kalorie
287.9
Tłuszcze
 
8.8
g
14
%
Węglowodany
 
38.7
g
13
%
Błonnik
 
6.1
g
25
%
Białka
 
13.8
g
28
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane

Jeśli nie lubisz smaku palonej kaszy gryczanej, zamień ją na białą kaszę gryczaną. Jest delikatniejsza w smaku i posiada jeszcze więcej właściwości odżywczych. Przepis możesz dowolnie modyfikować, chodzi o to, by bawić się kuchnią i czerpać przyjemność z pysznego jedzenia!

Zobacz także:

  • Miniatura:
  • amberoto4tka, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli