Spis treści
Okrasa ma swój idealny przepis na kapuśniak. Do dania dorzuca coś więcej niż standardowe warzywa i kiełbasę lub boczek. Jego zdaniem idealną kompozycją, która daje równowagę między smakami, jest połączenie kapusty i kaszy.
Okrasa przygotował genialny kapuśniak!
Kapuśniak to przepyszna, kwaskowata zupa z mnóstwem dodatków. Polacy robią ją od pokoleń, wciąż ulepszając swoje danie. Mężczyzna postanowił ujawnić swój nietypowy przepis na tę potrawę. Zaraz za kapustą, główną gwiazdą dania jest kasza gryczana. Jej dodatek sprawia, że zupa jest treściwa, a sama kasza niesie mnóstwo korzyści zdrowotnych. Okrasa nie oszczędza w dodatkach — kapuśniak ma być sycący!
Kapuśniak Okrasy
Składniki
na porcji
- 200 g kasza gryczana (palona lub biała)
- 500 g kapusta kiszona (wraz z sokiem)
- 1 laska kiełbasa wiejska
- 2 l bulion drobiowy
- pieprz
- sól
- 2 łyżka majeranek
- 1 ząbek czosnek
- 1 łyżeczka tymianek
- 1 łyżka olej rzepakowy
Sposób przygotowania
- Zacznij od ugotowania kaszy zgodnie ze wskazówkami producenta.
- Kiełbasę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z dodatkiem oleju.
- W osobnym garnku podgrzej wywar. Kapustę kiszoną odsącz z wody (ale jej nie wylewaj), pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć na patelnię z kiełbasą. Podsmażaj przez kilka minut, dodaj czosnek i majeranek i tymianek.
- Kapustę z kiełbasą dorzuć do garnka z wywarem i dolej sok z kapusty. Zmniejsz ogień i gotuj zupę ok. godzinę, aż całość zmięknie. Na sam koniec gotowania dodaj kaszę i pozostaw zupę na gazie ok. 15 minut.
- Podawaj na ciepło.
Wartości odżywcze
Jeśli nie lubisz smaku palonej kaszy gryczanej, zamień ją na białą kaszę gryczaną. Jest delikatniejsza w smaku i posiada jeszcze więcej właściwości odżywczych. Przepis możesz dowolnie modyfikować, chodzi o to, by bawić się kuchnią i czerpać przyjemność z pysznego jedzenia!
Zobacz także: