Spis treści
Szukasz pomysłu na ciekawy obiad w wiosennym wydaniu? Genialne roladki ze szpinakiem spiszą się w tej roli idealnie. Przepis z listą zakupów już na Ciebie czeka.
Za oknem szaro i ponuro, dlatego przychodzę dziś do Ciebie z wyjątkowym przepisem. Nie zabraknie w nim wiosennych i żywych kolorów, dzięki którym od razu poczujemy energię do działania. Co więcej, dzięki prostej i przede wszystkim smacznej recepturze, przygotujesz niesamowitą ucztę dla podniebienia. Oczywiście w ciekawym i oryginalnym wydaniu.
Dlaczego warto zrobić roladki ze szpinakiem?
Z naszym sprawdzonym przepisem nuda w kuchni z pewnością Ci nie grozi. Koniec ze standardowym schabowym i oklepanym mielonym w panierce. Roladka ze szpinakowym farszem stanie się wielkim hitem kulinarnym. Twoi bliscy na pewno będą zachwyceni smacznym powiewiem świeżości na swoim talerzu.
Warto również dodać, że dzisiejszy pomysł na obiad przygotujesz bez oleju i tuczącej panierki. Przyda się piekarnik, w którym upieczemy na złocisty kolor nasze roladki. A kiedy jeszcze połączymy je z lekką i zieloną sałatką, mamy wiosenny obiad w fitowym wydaniu. Czego chcieć więcej?
Roladki ze szpinakiem
Składniki
na 4 porcje
- 4 szt. filet z kurczaka
- 150 g szpinak
- 12 szt. suszone pomidory (w zalewie)
- 80 g ser żółty
- 2 ząbki czosnek
- 1 łyżka sól
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki pieprz
- 3 łyżki oliwa z oliwek
Sposób przygotowania
- Umyte i oczyszczone piersi z kurczaka rozbijamy przy pomocy tłuczka na cienkie plastry.
- Następnie w małej misce łączymy oliwę oraz przyprawy. Powstały miks rozprowadzamy na rozbitym mięsiem z każdej strony. Niezastąpiony do tego zadania jest zwykły pędzelek kuchenny, który pomoże wykonać Ci to zadanie w szybki i prosty sposób.
- Tak przygotowane mięso odstaw na bok, po czym zajmij się przygotowaniem zielonego farszu do naszych roladek.
- W tym celu na rozgrzanej patelni podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodaj na patelnię umyty i świeży szpinak.
- Kiedy szpinak zwiędnie, przełóż go do miski i połącz z pokrojonymi pomidorami oraz startym na tarce żółtym serem. Mieszankę możesz doprawić dodatkowo do smaku solą oraz pieprzem.
- Nafaszeruj każdy płat mięsa szpinakową mieszanką i złóż w roladkę.
- Następnie przenieś do formy do pieczenia, po czym wstaw do nagrzanego piekarnika. Urządzenie ma pracować przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Smacznego!
Wspomniałam wcześniej, że gotowe roladki możesz podać z wiosenną sałatką. Oczywiście to tylko luźna propozycja i świetnym dodatkiem do naszego mięsa będą również ziemniaki, ryż, jak i kasza. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby roladki tego typu serwować też z ugotowanym brokułem lub kalafiorem. Możliwości jest naprawdę wiele.
Na koniec warto dodać, że możesz modyfikować również bazę naszego przepisu. Zamiast kurczaka spokojnie możesz użyć również filetu z indyka lub schabu.